Истинските въпроси на прехода са - дали устоите на нашата

...
Истинските въпроси на прехода са - дали устоите на нашата
Коментари Харесай

Румен Радев: Разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството

Истинските въпроси на прехода са - дали устоите на нашата страна са задоволително демократични и правови, имаме ли действително разделяне на управляващите, подсигуряват ли се свободата и равните благоприятни условия, обезпечена ли е и по какъв начин необратимостта на демократичните процеси, до каква степен жителите са овластени и оказват въздействие върху ръководството и неговия надзор. Това сподели президентът Румен Радев в словото си на форума „ 30 години от смяната “, отдаден на 25-ата годишнина на Фондация „ Фридрих Еберт “ в България. На събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава акцентира, че отговорите би трябвало да се търсят не в цифрите и икономическите планове, а в публичните връзки, демократичните механизми, в правата, свободите и овластяването на жителите. Преходът ни отвори очите, че когато властта се лишава от жителите и се концентрира в един стеснен кръг хора, неизбежно този кръг стартира да употребява институциите, финансови и медийни принадлежности с цел да ускорява своята власт и да изместват целите от практикуване на власт в интерес на жителите към власт на тясно партийни и персонални ползи, означи Румен Радев.

Президентът уточни, че разделянето на управляващите ерозира, когато Народното събрание е подвластен от държавното управление и не може да го управлява по този начин както е заложено в Конституцията. „ Когато корупцията, изключително по високите етажи на властта, остава безнаказана, жителите губят доверие в правовата страна. Когато ръководството стартира да става непрозрачно, безотчетно, безотговорно, когато се харчат и то колосални публични запаси, без или с фиктивни публични поръчки, когато качеството не дава отговор на изразходваните средства, тогава жителите стартират да губят доверие в ръководството “, означи Румен Радев.

Държавният глава посочи, че през последните 30 години е свършено и не малко – България е приела демократична Конституция, изработен е преход от планова към пазарна стопанска система, страната е постигнала две стратегически цели – участие в НАТО и Европейски Съюз. „ Успяхме да придвижим обществено-политическия живот в посока към демократично ръководство. Но целият този развой беше обвързван с едни дълбоки, от време на време съпроводени с катаклизми обществено-политическии промени и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Той се оказа комплициран, многовекторен, бездънен развой, зареден с доста сила, с доста очаквания и очакване, само че и с доста превратности и разочарования “, уточни Румен Радев.

Президентът акцентира и че с цел да се трансформира България в естествена европейска страна с висок стандарт и качество на живот, сигурност на българските жители, качество на публичните услуги, би трябвало да се обезпечи необратимост на демократичния развой. Нужни са мощни, само че транспарантни, отчетни и виновни български институции и най-много мощно, свободно и инициативно гражданско общество, което да бъде овластено и да може да взе участие и в ръководството, и в контрола.

Румен Радев поздрави Фондация „ Фридрих Еберт “ за усилието през годините да работи за демократизацията на публичните връзки и нейната необратимост.

Държавният глава взе участие и в откриването на галерия „ 30 години преход в 30 фотоси “ на фоторепортера Иван Стоименов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР