Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за

...
Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за
Коментари Харесай

Сензация: Ето ги истинските цветове на Уран и Нептун

Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за първи път, заяви Би Би Си. Досегашните показа за това по какъв начин наподобяват двете планети са били неправилни, разгласи теоретичен екип, воден от английски астрономи.

Изображения, снимани от галактическа задача през 80-те години, демонстрираха Нептун в наситеносин цвят, а Уран - в зелен. Но ново проучване разкри, че двата ледени колоса са в сходни синьо-зелени нюанси.

По-ранните фотоси на Нептун са имали за цел да покажат елементи от атмосферата на планетата и по тази причина са били обработени. Така е бил изменен същинският цвят на планетата. " Направили са нещо, което прави всеки в Инстаграм ", сподели пред радио Би Би Си 4 професор Катрин Хeйманс от университета в Единбург, Шотландия. " Акцентирането върху синьото е било, с цел да се видят детайлности от атмосферата на Нептун, по тази причина и планетата наподобява доста синя. В реалност Нептун е много сходен на Уран ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Астрономите знаят отдавна, че множеството фотоси на двете планети не демонстрират същинските им цветове, сподели професор Патрик Ъруин от университета в Оксфорд, който управлява актуалното проучване. " Изкуствено наситеният наследник цвят на планетата беше прочут измежду учените, само че във времето това се не помни. "

Д-р Робърт Мейси, заместник-директор на Кралското астрономическо общество, изясни, че обработването на фотосите е нормална процедура при астрономическите проучвания. " Глупаво е да се гледа астрономическо изображение и да не се има поради, че то е обработено. Обработката е нужна, с цел да се видят елементи. Няма никаква интрига и нищо не се крие. "

Професор Ъруин и неговият екип са употребявали истинските данни, с цел да покажат " най-точното показване до момента " на цветовете на Нептун и Уран.

Снимките, направени от галактическия уред " Вояджър 2 ", са били в три обособени цвята. Те са рекомбинирани, с цел да се сътвори една цветна фотография. Контрастът е заздравен, с цел да се видят елементи от облаците и ветровете на планетите. В случая на Нептун процесът е направил цвета по-син, в сравнение с е в реалност.

За актуалното проучване учените са употребявали данни от галактически телескоп " Хъбъл " и от спектроскопа на Европейската южна обсерватория. И при двете устройства всеки пиксел е с непрестанен набор на цветовете. Това дава опция да се покаже същинският цвят на двете планети.

Анализът разкрива, че Уран и Нептун са в сходни синьо-зелени нюанси. Нептун има малко добавено синьо, което се дължи на по-тънкия пласт мъгла на планетата.

Изследването демонстрира, че Уран наподобява малко по-зелен по време на лятото и зимата, когато един от полюсите му е ориентиран към Слънцето. По време на пролетта и есента, когато слънцето е над екватора, оттенъкът е по-син.

Изследването е оповестено в научното списание на Кралското астрономическо общество (Monthly Notices of the RAS).
 
 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР