Истински скандал е на път да сътвори дребен търговец на

...
Истински скандал е на път да сътвори дребен търговец на
Коментари Харесай

Дребен търговец разбуни духовете на кукерския фестивал в Бургас

Истински скандал е на път да сътвори малък търговец на кукерския фестивал в Бургас, който се организира сполучливо за втора поредна година. Сред стоката, която е оповестена за обмен блестящо се отличават знаци на комунизма – режим, разгласен от Закона за незаконен, сигнализира общинският консултант Георги Дракалиев.

„ Нагъл търговец продава сувенири със знаци на незаконния режим. Това е незаконно и неприемливо, а слагането на лика на Сталин и знамето на Съюз на съветските социалистически републики, до облика на Апостола на свободата Васил Левски, е цялостна подигравка с неговото героично дело!”, написа в ядосан коментар Дракалиев, който е историк, добре осведомен с българското минало, написа "Флагман ".

Проблем е и непрякото свързване на кукерството – античен локален обред, който има алегорично значение и се практикува за благодат, здраве и прогонване на злите духове – с комунистическите режими. „ По този метод като че ли се подухва мисълта, че обичайното в България е това, през което сме минали в интервала 1944-1989 г.”, разясниха възрастни хора на пл. „ Тройката”.

Всъщност обаче през последните години в международен мащаб е доста известна ретро вълната. Именно нея са яхнали доста търговци, които се пробват да се възползват от трендовете, продавайки артикули, свързвани с носталгията към соца и даже към тоталитарните режими от предишния век. Конкретно в тази ситуация с кукерския фестивал в Бургас обаче наподобява това им е изиграло неприятна смешка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР