Истински шок очаква потребителите в хранителните магазини, тъй като цените

...
Истински шок очаква потребителите в хранителните магазини, тъй като цените
Коментари Харесай

Истински шок очаква потребителите в хранителните магазини

Истински потрес чака потребителите в питателните магазини, защото цените на стоките непрекъснато се подвигат, въпреки и на пръв взор нищожно. 

При едноседмичен пазар обаче се оказва, че сметката на касата набъбва с 4-5 лв., въпреки и продуктите в потребителската кошница да са едни и същи, пише  " Труд ". 

В същото време статистиката на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) не регистрира фрапантни понижения. 

Така съгласно данните кашкавала е поскъпнал с към лв. за година - от 11,02 на 12,10 лв. за кг. Справка в магазинната мрежа обаче демонстрира, че на тази цена се продават части от продукта с размер от 300-400 грама, т.е. действително цената на кг кашкавал надвишава 20-22 лв., в случай че не става въпрос за имитиращ артикул.

Кравето сирене, съгласно данните на ДКСБТ, се продава на едро против 7,76 лв. за кг или със 70 стотинки повече в сравнение с преди година. В магазина обаче цената на същия артикул е съвсем двойно и продуктът се търгува за към 12-13 лв. за кг.

Докато преди година олиото на едро се търгуваше против 2,69 лв. за литър, в този момент цената му на тържищата и борсите е приблизително 3,60 лв. за литър, а в магазина крайните консуматори заплащат над 4 лв. за същото количество. Цената на яйцата на едро е 22 стотинки за брой, до момента в който в магазина плащаме най-малко 30 стотинки.

Според статистиката, макар рекордната инфлация за последните 9 години, повишаването на храните е под 6 на 100 за година. Потребителите обаче са безапелационни, че повишаването е доста по-драстично и единствено от началото на месеца цените за крайните консуматори в питателните вериги и дребните фамилни магазини са се нараснали с 7-8 на 100.

По-солено ни излиза да си напазаруваме сирене, салами, пилешки кренвирши, свински мръвки. Според част от производителите повода за повишаването са увеличените цени на горивата, откъдето се покачват и транспортните разноски за доставка на главните артикули.

Близо два пъти се е нараснала цената на пропан бутана и на метана, с които зареждаме колите си през последната година. Това демонстрират данните на профилирания уебсайт fuelo.net, който следи придвижването на цените на горивата в страната.

Само преди година сме зареждали 1 литър пропан бутан за 86 стотинки, до момента в който в този момент за същото количеството плащаме 1,42 лв.. Цената за литър на метана на 28 ноември е 2,44 лева./кг, до момента в който преди година същото количество се е търгувало против 1,29 лева./кг.

През последната година са поскъпнали и другите две съществени горива - бензин А95 и дизел. Цената на бензин А95 се усилва с 35,36 на 100 за миналите 12 месеца до 2,45 лева за литър.

Малко повече е поскъпнал за интервала дизелът - с 40,22 на 100 - от 1,79 лева./л до 2,51 лева./л.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР