Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ,

...
Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ,
Коментари Харесай

Борисов: Гордея се, че съм потомък на народ, застанал с морал и смелост да защити евреите

Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, храброст и неотстъпчивост да отбрани евреите, съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на възпоменателна гала в Централната софийска синагога във връзка 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората международна война, представен от " Фокус ".

Във времена, когато в доста страни самите жители са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил фактически героизъм. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, само че подвигът на българския народ не би трябвало да се омаловажава поради това. Факт е, че различен не го е направил - създали са го българите. Дълбок реверанс към нашия народ от всички нас към тези генерации, които тогава са удържали, подчерта Борисов.

" В днешно време това е още един доста мощен исторически миг, който актуалните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това благополучие, в което живеем в този момент ние, актуалните генерации. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко мощни, какъв брой виновни би трябвало да сме а не допуснем отново война, тъй като във войната гинат хора ", съобщи министър председателят.

" Дружбата сред България и Израел са я подпечатали и тя ще е за епохи. Бил съм доста пъти в Израел и същински съм бил разчувстван, когато дребни деца, които не знаят български, само че са потомци - към този момент второ, трето четвърто потомство, на избавени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и по какъв начин българите са ги избавили ", сподели още той.

Борисов получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи " Шалом " - " Шофар ".

" Приемам премията, просто тъй като и аз съм една мъничка парченце от българския народ, фактически знаейки какъв брой е мъчно, по какъв начин са се справили и по какъв начин са застанали твърдо. Това би трябвало да е образец за нашето потомство ", съобщи Борисов и добави, че най-правилно би било целият български народ да застане и да одобри оценката.

" Защото в този момент е елементарно от дистанцията на времето - 75 години откогато сме избавили българските евреи, само че в случай че единствено за момент се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, против фактически тази нацистка машина гибел и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц даже и един перверзен мозък мъчно може да си показа по този начин да се
отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или вяра. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е ужасно време и точно за това е подвигът на българския народ, на българската черква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга ", акцентира министър председателят.

Отличието " Шофар " получи и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР