Истински санитарен улов се осъществява в морето край Варна. В

...
Истински санитарен улов се осъществява в морето край Варна. В
Коментари Харесай

Призрачен улов: Почистват Черно море от изоставени рибарски мрежи, унищожаващи рибата

Истински " хигиеничен " улов се реализира в морето край Варна. В рамките на половин година риболовци извадиха над седем тона остарели риболовен мрежи, пластмасови и други битови боклуци.

Кампанията, в която се включиха екипажите на 25 риболовни кораба, има за цел да ограничи така наречен " нереален лов на риба " – свободно реещите се във водата остарели мрежи, които не престават да убиват риби и морски бозайници.

На рибарското пристанище в квартал „ Аспарухово “ риболовците описват, че от време на време се случва да изкарат от водата съвсем толкоз отпадъци, колкото и риба. " Призрачният лов на риба " е измежду най-големите им проблеми. Изоставените риболовен мрежи се трансформират във все по-голяма опасност за екосистемите, освен в Черно море, а в международен мащаб.
Снимка: btvnovinite.bg
Стари котви, стълби, всевъзможни пластмасови предмети и даже битова техника. В мрежите на риболовците попадат всевъзможни боклуци, които постоянно ги принуждават да спрат активността си.

" Сизали, въжета. Днес в тази ситуация изкарахме четири шезлонга. Днес ни е най-слабият ден от риболова от декември месец ", споделя един от риболовците.
Снимка: btvnovinite.bg
Заедно с това риболовците са принудени да се конкурират и с така наречен " нереален лов на риба ". Най-често той е провокиран от изоставените мрежи на бракониери.

Снимка: btvnovinite.bg " Те не престават да работят година-година и половина, до момента в който легнат на самото дъно и се изпълнят с миди и водорасли. До тогава работят и унищожават рибата. За това е доста значимо да ги изкарваме ", споделя капитанът на рибарски транспортен съд Емил Милев.
Снимка: btvnovinite.bg
Кампанията " Най-ценният улов " стартира в деня на Черно море – 31 октомври. За половин година, паралелно с професионалната си активност, риболовците от северното Черноморие извадиха от морето голямо количество остарели изоставени мрежи.

" Обща дължина - 50 км. Представете си цялото разстояние от нос Емине до пристанище Варна да го заградим с тия мрежи, които в този момент сме ги махнали от морето ", споделя уредникът на акцията Георги Гавазов.

По-голямата част от отпадъците, извадени от риболовците през последната половин година, ще бъдат рециклирани.

Целта е акцията да се трансформира в непрекъсната самодейност, която да притегля от ден на ден съидейници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР