Истински парадокс се създаде на пазара на слънчоглед у нас.

...
Истински парадокс се създаде на пазара на слънчоглед у нас.
Коментари Харесай

Слаба е реколтата от слънчоглед тази година

Истински абсурд се сътвори на пазара на слънчоглед у нас. Най-големият преработвател в България затвори завода си край Варна поради неналичието на суровина. В същото време аграрни стопани търпят загуби, тъй като не могат да осъществят продукцията си, в това число и от предходната година.

Реколтата на слънчоглед тази година е слаба и нискокачествена. Добивите са сред 140 и 150 кг от декар при двойно количество през предходната година.

" Основната причина за това са многото дъждове И по тази причина реколтата е и с доста неприятно качество ", сподели Пламен Генчев – зърнопроизводител.

Слънчогледовите пити са цялостни на 70 % и са с ниска масленост.

" Оттам са и цените – по-ниски за нас. Тази година имаме предложение от 720 до 750 лева на звук според от качеството ", разясни Генчев.

А с цел да не са на загуба, изкупната цена на слънчогледа би трябвало да е от 900 до 1000 лева на звук.

" Някои сътрудници се отхвърлят да го жънат, тъй като примерно при тази висока себестойност и когато има по 20-30-40 кг от декар, то не си коства да го жъне ", сподели Пламен Генчев.

И до момента в който част от слънчогледа е по нивите, в складовете и предприятията, които преработват продукцията, има близо 600 хиляди тона зърно от предходната година. Парадоксално, най-големият преработвател на слънчоглед у нас стопира работа на завода си край Варна, поради неналичието на задоволително суровина. Досега е употребен основно украински слънчоглед.

" На 16 август спряхме производството на завода, заради неналичието на суровина. И като цяло не можем да си позволим да работим с доста ниски мощности, заради обстоятелството, че това усилва себестойността на продукцията ", Пламен Димиев, административен управител на цех за преправка на слънчоглед.

" Към момента сме спрели за неустановен интервал от време, като нямаме изясненост по кое време ще може да обновим софтуерния развой ", Мирослав Георгиев, шеф на цех за преправка на слънчоглед.

В завода работят 140 души, които се надяват на решение. Проблем ще има и за потребителите, тъй като се чака цената на олиото да продължи да пораства поради спрените мощности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР