Истински хаос настана в пленарната зала на Народното събрание при

...
Истински хаос настана в пленарната зала на Народното събрание при
Коментари Харесай

Хаос в Народното събрание заради размера на пенсиите и добавките към тях

Истински безпорядък настана в пленарната зала на Народното събрание при гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване през днешния ден, предава БНР. 

Депутатите одобриха предложенията на ГЕРБ-СДС добавката за всички пенсионери да е 100 лв., както и тази на Движение за права и свободи - тя да е 120 лв.. Създалата се обстановка докара до предлагането на Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! "  да се приключи днешното парламентарно съвещание с претекст, че коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия желала да взриви бюджета. 

Имаше концепция да се свика изключително съвещание на бюджетната комисия, само че това бе отхвърлено. Последва бурна реакция от депутатите, последваха и обвинявания, свързани с експертността и състоятелността на заложените параметри в актуализацията на бюджета – дали са уместни или са разчетени с калкулатор. Министърът на финансите Асен Василев отбрани параметрите в актуализацията. От ГЕРБ дефинираха, че обстановката е отвън надзор, а депутатът Тома Биков я съпостави с тази пред удар на кола в стена.

В последна сметка депутатите продължиха работа по второто четене на актуализацията на бюджета за ДОО за 2021 година Окончателният текст ще бъде гласуван трети път, когато депутатите стигнат до съответните оферти на парламентарните групи и решат дали дефинитивно ще ги одобряват или не. Конкретно става въпрос за предложенията за добавка от 120 лева или такава от 100 лева към пенсиите до края на годината.

От " Демократична България " желаеха отсрочване на параграф 1 и правене на спомагателен отчет, а Мая Манолова от ИБГНИ предложи отмора.
ГЕРБ приканиха да се вкара ред на съвещанието, тъй като Мая Манолова си взе думата по време на гласоподаване, което след това беше анулирано.

От своя страна Кристиан Вигенин взе думата, с цел да изясни обстановката. " Вярно е, че сме в особена обстановка и когато сме стигнали дотук, може би би трябвало да бъдем и малко новаторски, с цел да можем да изезем. Иначе може да се блокиаме и да не стигнаме до средата. Все отново да гласуваме предлагането на комисията, както беше оповестено от ръководителя с направените до момента корекции по отношение на другите оферти, по-късно да подължим нататък и когато решим разходната част, в случай че би трябвало да се даде известна отмора и по-късно да се върнем на финално трето гласоподаване на този текст по параграф 1 ", изясни Вигенин.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР