Истински фурор предизвика представителната изложба на Вежди Рашидов и Захари

...
Истински фурор предизвика представителната изложба на Вежди Рашидов и Захари
Коментари Харесай

Фурор на изложбата на Вежди Рашидов и Захари Камеов в Барселона

Истински възторг провокира представителната галерия на Вежди Рашидов и Захари Каменов, която бе открита късно вечерта в сряда в залите на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели в Барселона. В най-старата професионална изложба на Испания, учредена през 1881 година, са подредени 12 статуи на Вежди Рашидов и 12 картини на Захари Каменов.


Опашка от ценители се изви пред залата още преди формалното разкриване на впечатляващата експозиция. Сред гостите бяха госпожа Анхелес Торас, началник на департамента по просвета в Автономното държавно управление на Каталуня, завеждащият отдела по просвета в кметството на Барселона господин Хавиер Марсе, доайенът на консулския корпус в Барселона и общоприет консул на Украйна Артем Воробьов, генералният секретар на консулския корпус Йосеф Давид Санчес Молина Рубин, генералният консул на България Цветелин Цолов, дипломати, както и редица високопоставени представители на локалните управляващи и органи на самоуправление, колекционери, видни представители на артистичните и интелектуални среди в града, доста наши сънародници от българската общественост тук. Залата едвам побра многочислената върволяк от хора, които желаеха да видят изложбата още при откриването й.


Президентът на Кралският артистичен кръг Жозеп Феликс Бенц, който е и ръководител на Световния конгрес за мир, съобщи: „ Преди години посредством творчеството на Вежди Рашидов аз преоткрих България и в този момент посредством взаимната му галерия със Захари Каменов изпитвам същинска приятност от съприкосновението с българския гений “.

 

Той връчи на Рашидов високото отличие „ Почетен член на Кралския артистичен кръг “ за изключителните му заслуги към европейската просвета. Тази купа е пожизнена и в 145-годишната история на организацията нейни носители са единствено двайсетина създатели. Така името на Вежди Рашидов се подреди до имената на Хуан Миро, Салвадор Дали и Пабло Пикасо, които също са били свързани с този влиятелен кръг. Захари Каменов бе почетен с Почетния знак на Кралския артистичен кръг.


Вежди Рашидов е почетен член на Съюза на испанските художници и е притежател на златния орден на Кралския артистичен кръг в Барселона, а творчеството му е добре познато в Испания.


„ Посланиците на изкуството каквито са Вежди Рашидов и Захари Каменов носят положителните вести за България даже и сложни времена и тяхната галерия потвърждава това “, сподели в приветствието си проф. Стоян Денчев, ръководител на Общото заседание на УниБИТ, където Рашидов е лекар хонорис идея и почетен професор. Проф. Денчев и проф. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, бяха специфични посетители на откриването на изложбата.


„ Изложбата е възхитителна “, споделиха някои от първите гости. Експозицията ще остане в Барселона до 7 април 2024г.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР