Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва

...
Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва
Коментари Харесай

Радев: Светът се преформатира с неудържими крачки

Истинската мощ и резултат на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Това сподели президентът Румен Радев по време на конференцията „ Войни и мир: ще пристигна ли времето на дипломацията? “.
„ Ако се върнем обратно към предишното, ще забележим, че човечеството е живяло пренебрежимо дребен интервал във повсеместен мир, до момента в който войните са били неизменим сателит в цялата негова история. Затова е изключително обезпокоителен въпросът за какво след повече от седем десетилетия на резистентен мир в Европа и липса на световен боен конфликт още веднъж войната бушува “, разяснява Радев. Дори и по времето на Студената война течаха процеси на надграждане на световната система за сигурност.
Според него светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и стопански центрове на изток, новите световни упоритости на редица страни, отслабването на ролята на Организация на обединените нации за попречване и разрешаване на спорове, възходът на диктаторски режими, редица районни групировки, които намерено отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от един комплициран и тежък преход, в който ставаме очевидци по какъв начин силата на правото от ден на ден отстъпва пред правото на силата и по какъв начин политиката за мир изчезва от сцената, и по какъв начин войната се завръща като средство за решение на спорове и то в Европа, изясни президентът, представен от Българска телеграфна агенция.
По думите му експанзията на Русия против Украйна отприщи разпада на световната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата огромна цел е възобновяване на мира и в Европа, и в Близкия Изток, само че постигането на тези цели изисква да имаме справедлив и неутрален взор преди всичко към войната в Украйна и бездънен, и справедлив разбор на факторите, които движат въоръжения спор, съобщи президентът.
Президентът сподели, че е споделил на украинския си сътрудник Володимир Зеленски, когато той беше на посещаване в България, че въоръженият спор в Украйна няма военно решение и единственият метод е да се седне на масата за договаряния и да се намерения за рационална формула за мир.
Имаме пред себе си доста комплицирана дипломатическа алтернатива. Ако тази война не бъде прекъсната с помирение за започване на договаряния, жертвите и разрушенията ще порастват и то с още по-голяма скорост. Но, в случай че Украйна и цивилизованият свят се помири с отнетите територии по принудителен метод, то значи, че одобряваме, че в наше време е допустимо със мощ да се вземат решение сходни въпроси. Това е огромна алтернатива, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически старания. Трябва да се откри такава разменна монета, която да подсигурява сигурността и на двете страни, разяснява Румен Радев.
Трябва да приемем, че в действителност е пристигнало времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, само че никога това не значи оттегляне пред агресора, сподели още президентът.
Най-големият тест и главен въпрос, с цел да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим какъв брой скъп е за нас човешкият живот. И през днешния ден в Украйна ще загинат стотици хора. Същия метод би трябвало да използван и за войната сред терористичната формация „ Хамас “ и Израел. Преобладаващата част от страните към този момент поддържаха правото на Държавата Израел за самоотбрана, само че това право би трябвало да се упражнява посредством прецизно съблюдаване на интернационалното право и не би трябвало да води към пагубна филантропична рецесия, сподели още Радев.
Според президента политиката и дипломацията ще намира от ден на ден място в динамичността на актуалните геополитически процеси и разразили се спорове.
Дипломацията проправя пътя за предвидимост в интернационалните връзки и поради това е от основно значение за не огромна страна като България да бъде дейна част от всички старания за издигане на ролята на интернационалното съдействие за сближение на силите, които са подготвени да градят нова система за сигурност, учредена на ясни правила. България би трябвало да развива своя потенциал, тъй че да може интензивно да способства в НАТО и Европейски Съюз за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес, сподели още Румен Радев.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР