Истинската Шипка, на която се разнася викът на опълченците “Грабвайте

...
Истинската Шипка, на която се разнася викът на опълченците “Грабвайте
Коментари Харесай

Да се евем в патриорите! “168 часа” алармира за страшна глупост: Не празнуваме свободата на истинския връх Шипка:

Истинската Шипка, на която се разнася викът на опълченците “Грабвайте телата! ” и където е бил командният пункт на ген. Столетов, тъне в давност и се посещава единствено от заблудени туристи

Дори в юбилейната 140-годишнина от Освобождението кулминационната точка на тържествата за 3 март не бяха на същинския връх Шипка.

Вече близо 70 години те се организират не на този знак на свободата, където са се водили най-лютите борби, а на прилежащ връх.

Истината е, че в наши дни, когато се приказва за връх Шипка, се има поради Паметникът на свободата. Само че той е издигнат и се издига не на връх Шипка, а на връх Свети Никола

За същинския връх Шипка никой нищо не загатва. Той е безстопанствен, зарязан и посещаван от инцидентно заблудили се туристи. Никога не приказват за командния пункт на Столетов, не го демонстрират по малкия екран, не демонстрират къде е била кръглата батарея на Бенецки

От най-древни времена до 1951 година всичко е ясно – има връх Шипка, има и връх Свети Никола. 500 години турците сменят имената на доста местности и върхове, само че Свети Никола оставят. Комунистите обаче не можаха да го изтърпят и 7 години.

Можеше ли, когато българската религия беше най-гонена, мачкана, тъпкана, валяна, мляна, когато Пастиробогословският институт “Софроний Врачански” бе закрит, Софийската и Пловдивската духовна семинария бяха затворени, храмове и манастири – превръщани в свинарници, конюшни, плевници, можеше ли в такова време един връх, обвеян с бойна популярност и обхванат с всенародна обич, можеше ли да носи името на светец?

Изходът е открит. По разпореждане от горе околийската комисия по наименованията се събира с една-единствена точка в дневния ред:
“Смяна на името на връх Свети Никола”. “Референтът други Петър Калайджиев рапортува, че вр. Св. Никола не трябва да носи повече това религиозно име”…” други Петър Калайджиев предложи вр. Св. Никола да се преименова на Столетоввръх”.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР