Истинската грижа за възрастните хора не е само да ги

...
Истинската грижа за възрастните хора не е само да ги
Коментари Харесай

Д-р Кателиева: Наблюдавайте възрастните си родители, опасен е не само Covid-19



Истинската грижа за възрастните хора не е единствено да ги предпазим от следващата зараза като ковид. Грижата се показва и в това да следим по какъв начин се развиват хроничните им болести, които могат да се окажат не по-малко рискови от него. Това сподели в предаването „ Преди всички” доктор Десислава Кателиева, ръководител на Асоциацията на работещите в незабавната здравна помощ.

Масово хората се опасяват да се извърнат към доктор и се „ лекуват” по телефона, заобикалят да търсят незабавна помощ, показа наблюденията си доктор Кателиева. В реалност пневмониите, инфарктите, инсултите, перитонитите, множеството неинфекциозни болести си имат непрекъснат тренд на развиване , подсети тя.

Д-р Десислава Кателиева прикани да не оставяме възрастните си родители ненаблюдавани и проследявани единствено по телефона, с цел да ги предпазим освен от Covid-19, само че и от обостряне на техните хронични болести.

Напоследък се сблъскваме с възрастни пациенти с хронични болести, които са обострени, само че тези възрастни пациенти не ги е поглеждал никой със седмици . Съгласно напътствията на Щаба и изолацията, която се постанова на тези пациенти, децата им беседват всеки ден по телефона, носят храна до вратата и нямат действителна визия какво се случва в реалност – дали тези хора си пият хапчетата, дали са декомпенсирали хроничните им премеждия или не”, изясни експертът.

Много грозна панорама е, когато „ Бърза помощ” ти докара напреднал инсулт в границите на няколко дни и виждаш по какъв начин този дъртак е лазил и пълзял, с цел да стигне до телефона, когато губим пациенти с инфаркти, които бихме могли да излекуваме ”, разяснява доктор Кателиева.

Не нарушавате напътствията на Щаба, в случай че сте здрави и един път седмично с маска, ръкавици и очила посетите възрастните си родители, поучава тя.

Влезте вътре и вижте тези хора по какъв начин се грижат за себе си, какъв брой от медикаментите си са изпили, какъв брой не са, в какво положение са, дали могат да се движат умерено, дали не залитат ...”

В момента в незабавните отделения се работи доста мъчно, тъй като съвсем на всички приети в болница пациенти се вършат фотоси, с цел да се изключи разпространение на болест вътре в болничното заведение. Работи се по-бавно, само че това не значи да не се търси здравна помощ, акцентира доктор Кателиева и добави, че от пациентите в този момент се изисква малко повече самообладание.

Млади хора също не търсят здравна помощ, посочи тя и предизвести, че доста други заболявания могат да бъдат смъртоносни колкото ковид.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР