Истинска сага се разиграва с изпитите по медицина в Софийския

...
Истинска сага се разиграва с изпитите по медицина в Софийския
Коментари Харесай

Сага с кандидатите по медицина в СУ

Истинска сага се разиграва с изпитите по медицина в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. За повторно през последните месеци разпоредбите на играта в кандидатстудентската акция бяха изменени, а пострадали са всички тези, които през последните 2-3 години са се подготвяли да учат за лекари във висшето образователно заведение.

Историята стартира с настояването на Медицинския факултет да организира свои изпити за асортимент на студентите си вместо обичайните “Химия ” и “Биология ”, за които през последните години се приготвят претендентите. Това обаче среща отпора на Академичния съвет на образователното заведение и след редица разногласия през февруари през тази година е признато да бъде разгласен нулев банкет за специалността “Медицина ” в СУ. Към момента той публично не е анулиран. В този случай обаче образователното заведение ще губи над половин милион лв. дотации всяка година. Затова се намира компромисен вид и Академичния съвет взима решение изпитите да се организират от Медицинския университет – София, по разпоредбите и формата на друго образователно заведение, обясниха преподаватели от Алма Матер. Все още не е ясно по какъв начин ще става класирането за СУ.

На пръв взор това би трябвало да носи наслада на бъдещите студенти, защото те ще могат да следват мечтаната компетентност в един от най-престижните родни университети. Оказва се обаче че измама за младежите има. Всеки знае, че изпитите в двете образователни заведения са радикално разнообразни, макар че в основата си са на един и същи материал. Формата обаче прави подготовката за двете образователни заведения по едно и също време невъзможна, по тази причина още първоначално всеки взема решение за себе си къде желае да следва. И се готви по съответната стратегия, обясниха обезпокоени родители. Това е все едно ти две години старателно да тренираш футбол, а най-после изпита ти е по хандбал. И това съгласно СУ не е проблем, тъй като и в двата случая се изисква топка и двигателна просвета, изясняват обстановката разочаровани родителите.

Според преподаватели от СУ също е неприемливо приемът в реномирания университет да се провежда по разпоредбите на друго образователно заведение. Те настояват, че има риск квалифицираните положителни претенденти по разпоредбите на Медицински университет – София да предпочетат точно това заведение, а останалите да отидат в СУ за сметка на отличните претенденти, готвили се по разпоредбите на Алма Матер. Притеснителното е, че същите тези деца след 6 години ще държат в ръцете си човешки животи, разясняват осведомени.

Въпреки разногласията единствени заложници на обстановката остават бъдещите студенти. Дори да са изкарали положителни оценки на извършените към този момент първи изпити по “Химия ” и “Биология ” или да се подготвили ослепително за идващия кръг, те могат да следват за “Медицинска сестра ” в Медицинския факултет на СУ вместо за лекари. Защо за едната компетентност изпитите са по старите правила, а за другата по одеве импортирани нови не излиза наяве. За студентите остава и опцията да учат фармация, още веднъж в СУ, само че в Химическия факултет.

Университетът:
Младежите са задоволително готови, ще се оправят


Кандидатите, които желаят да следват “Медицина ” в Софийския университет са задоволително добре готови, тъй че новите изпити няма да съставляват проблем за тях, безапелационна бе Боряна Коларова, шеф отдел “Информация и връзки с обществеността ” в СУ “Св. Климент Охридски ”. Според ректора на висшето образователно заведение проф. Анастас Герджиков изпитите са върху един и същи образователен материал, наложителен от гимназията и не би трябвало да затруднят добре квалифицираните претенденти. “Става въпрос за една и съща биология и химия ”, изясни той. Провеждането на изпитите от Медицинския университет – София бе единственият метод да не бъде оповестена нулева година за специалността, разгласи той. “Не трябваше да го вършим в последния миг, само че през цялата година не можахме да реализираме единодушие по какъв начин да постъпим и кой да провежда изпита ”, разяснява той. По този метод тези претенденти най-малко имат късмет, изясни проф. Герджиков. СУ ще класира претендентите, тъй че ще подберем най-добре представилите се и няма възможност при нас да постъпят неподготвени претенденти, безапелационна бе и Коларова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР