Истинска пролет ни очаква в края на тази седмица. Над

...
Истинска пролет ни очаква в края на тази седмица. Над
Коментари Харесай

Баба Марта ще загатне за лютия си нрав навърх 8 март, за уикенда ни готви нова голяма изненада

Истинска пролет ни чака в края на тази седмица. Над 20 градуса ще демонстрират термометрите през идните почивни дни, предвиждат от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес към момента ще вали в северозападните елементи на страната. В останалите региони обаче преваляванията ще са от дъжд, а температурите ще се покачат доста, изключително в Южна България, където под въздействие на югозападния вятър живакът ще стигне 16-17 градуса, написа „ Телеграф”. Значително по-студено ще остане на север от Балкана, където вятърът ще е източен, а оптималните стойности ще са едвам сред 3 и 8 градуса. Още на следващия ден обаче и там ще се усети пролетният лъх и температурата ще се повиши с десетина градуса единствено за ден.

Заради внезапното покачване на температурите снегът ще се стопи съвсем на всички места до края на седмицата. В планините ще има огромна заплаха от лавини. Туристите би трябвало да се движат единствено по зимни маркировки, предизвестиха от Планинската избавителна работа. Повишена степен на лавинна заплаха има в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 10 градуса, а на 2000 метра – към 4 градуса.

Рязкото стопляне идва единствено дни след сибирския студ и сняг, които ни донесе Баба Марта при започване на месеца. На 1 март, който се оказа и най-студеният ден от началото на зимата, бяха измерени смразяващите минус 25 градуса в Севлиево. Баба Марта ще загатне още веднъж за лютия си яд точно на женския празник 8 март. Тогава съвсем в цялата страна ще вали дъжд, а температурите ще се намалят. Това обаче ще е единствено краткотрайно и още в петък времето ще бъде слънчево, а през почивните дни още ще се затопли и на доста места температурите е демонстрират над 20 градуса.

Астрономическата пролет тази година ще настъпи публично на 20 март в 18:15 часа.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР