Истини и лъжи на министър Н. Стоянов:1. Да, пазарът е

...
Истини и лъжи на министър Н. Стоянов:1. Да, пазарът е
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Защо не трябва да се разширява сечта във вековните гори на България

Истини и неистини на министър Н. Стоянов:

1. Да, пазарът е редно да контролира цените на дървесината!

2. Да, има дефицит на дървесина!

3. Да, има дефицит на работна ръка като секачи в горите и е нужна съвременна техника!

4. Да, дърводобивът към този момент не е щадящ за гората!

5. ЛЪЖА е, че би трябвало да увеличим изсичането на горите, с цел да увеличим дърводобива и понижим цените!

6. ЛЪЖА е, че би трябвало да изсечем вековните гори във вододайни зони и предпазени територии, с цел да не загинат без сеч

7. Лъжа е, че българските стръмни гори са подобаващи за големи дърводобивни машини като харвестъри, изискващи гъста мрежа от просеки и булдозерни пътища в горите,

ЗАЩОТО:

ГОРИТЕ ни са стеснен запас, а не безконечен запас!

ГОРИТЕ ни имат повече и по-важни екологични функционалности, в сравнение с дърводобивни – отбрана на водата, на климата, на почвата, на биоразнообразието, на ландшафта и туризма.

ГОРИТЕ ни би трябвало да не се изсичат самоцелно, а да се употребяват допустимо най-ефективно и би трябвало да подтикваме единствено производства с висока добавена стойност (сгради, мебели, книги и т.н.) и с най-голяма изгода за обществото, и които търсят в гората скъпа и скъпа дървесина. И да не подтикваме бизнеси, които имат интерес към гората единствено като „ гола сеч “ за нискоефективни (кофражи, стърготини, дърва, пелети и други, камо ли за износ) и високо замърсяващи (ТЕЦ) производства, даже на непознати вложители.

Има ли още министри, с изключение на на земеделието и икономикта, които желаят да подтикват изсичането на българските вековни гори за корпоративни цели?
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР