Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги

...
Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги
Коментари Харесай

Илияна Йотова подкрепи Истанбулската конвенция

Истанбулската спогодба е един доста значим документ, признат след дълги и сложни публични полемики в Европа. Такъв спор трябваше да се състои и в България, с цел да се избегнат спекулациите по отношение на обособени текстове в нея. Също по този начин това щеше да накара министрите най-малко да прочетат документа и да се срещнат със наличието му, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова на личната си фейсбук страница.

Според нея, главното, което конвенцията пази, е равноправието сред двата пола.

"Най-важното в нея е действителната отбрана на дами, които са жертви на принуждение. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат. Още през 2014 година в качеството си на евродепутат проведох конференция на тематика "Немият зов на насилието " с присъединяване на представители на неправителствения бранш, държавните институции и локалната власт. Ратифицирането на Истанбулската спогодба от България още тогава беше главната ни цел в битката против насилието върху дами ", напомня Йотова.

"В цитирания в общественото пространство член 14, в който попада терминът "нестереотипни функции на пола ", се има поради следното: стандартите във връзка с ролята на мъжете и дамите в обществото, съгласно които, най-общо дамите би трябвало да бъдат единствено и само домакини, и да се грижат за развъждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развиване и по-високи приходи. Както тогава, по този начин и през днешния ден аз твърдо стоя зад жените-жертви на принуждение и съм уверена, че приемането на тази спогодба е стъпка към справяне с казуса. Надявам се, че назрялата по-широка полемика по тематиката ще способства за по-добра осведоменост и ще убеди огромна част от българското общество във значимостта на казуса и нуждата от неговото решение ", заключава Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР