Истанбулската джамия "Света София" остава под държавна егида, предаде ТАСС.

...
Истанбулската джамия "Света София" остава под държавна егида, предаде ТАСС.
Коментари Харесай

Турция: Св. София остава под егида на държавата

Истанбулската джамия "Света София " остава под държавна закрила, съобщи ТАСС.

Турският министърът на културата Нури Ерсой през днешния ден е подписал с ръководителя на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет) Али Ербаш съглашение за ръководството на историческата постройка.

"Джамията остава под егидата на Република Турция, тъй като зданието е обект на културното и историческото завещание. Входът в храма ще бъде безвъзмезден и за жителите на нашата страна, и за задгранични туристи ", е споделил Ерсой.

Ербаш от своя страна е показал, Света София е принадлежала на цялото човечество. Той също е изразил вярата си, че храмът ще бъде посещаван от милиони хора от всички краища на света.

Турският президент Реджеп Ердоган на 10 юли 2020 година е подписал декрет за превръщането на постройката в мюсюлмански молитвен дом и предаването на музея на Дианета.

Вижте заповедта на Ердоган, с която "Света София " става джамия!

"Света София " е била построена като църква през 537 година по време на византийския император Юстиниан I. Тази постройка е била християнски храм в продължение на 916 години. Тя е била преустроена в джамия откакто османският султан Мехмед II е завладял Константинопол на 29 май 1453 година

"Света София " е почнала да действа като музей с декрет на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1923 – 1938 г.).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР