Истанбул, в който живеят 15 милиона души, е известен с

...
Истанбул, в който живеят 15 милиона души, е известен с
Коментари Харесай

Как живеят половин милион бездомни котки и кучета в Истанбул

Истанбул, в който живеят 15 милиона души, е прочут с огромната си популация от бездомни кучета и котки, които се скитат по улиците на града и го трансформират в собствен дом дружно с жителите.Трудно е да се направи публична статистика, само че по приблизителни данни по улиците на мегаполиса живеят от 400 000 до 600 000 кучета и котки.Животът на бездомните животни в никакъв случай не е елементарен, само че в най-големия турски град, той е съвсем изцяло организиран - с помощта на отдадените фенове на животни, които се грижат за котките.Някои хора знаят имената на всяка котка и споделят храната си с тях.
Идвам всеки ден да видя котките. Нося им риба за ястие. Има доста хора, които им дават храна всекидневно. Дават им пилешко.
Тирадже Кастели, гражданин на Истанбул

Общините са построили приюти за животни, дават ветеринарни услуги и организират акции за дезинфекция, с цел да управляват популацията на бездомните животни. Те получават дарения от локални поданици, с цел да оказват помощ със оправянето с внезапното повишаване на цените на храната за котки и на медицинските разноски поради високата инфлация.Местните бездомни кучета и котки, знаят тъкмо пред кой магазин за кебапчета да чакат за вечеря. Клиенти постоянно споделят част от храната, която са поръчали.Всеки ден притежателят на кафене оставя купичка с вода и храна за бездомните животни в региона.
Хората тук по принцип са деликатни към бездомните животни. Помагат по всевъзможен метод, а ние, като кафене, оставяме вода или храна на прага. Това е Зейтин, обичаното куче на квартала. То е чинно куче. Храним я, колкото можем.
Левент Текин, притежател на кафене

Охранителите също постоянно оказват помощ на притежателите на магазини в региона да се грижат за локалните улични кучета.
Тук се грижим за тях, като за семейство, като че ли са едни от нас. Те живеят на улицата, само че ние им осигуряваме всичко, което можем. Има животни в неволя. Властите би трябвало да бъдат по-чувствителни към тези проблеми, общинските и държавните чиновници би трябвало да се грижат повече за животните.
Месут Кара, охранител

Но животът на истанбулските бездомни кучета не постоянно е толкоз розов. Някои от тях са били измъчвани и изоставени от безотговорни притежатели.Освен бездомните животни, в общинските приюти са настанени и към 40 животни, избавени от потърпевшия от земетресението региони на Турция. В момента те чакат да бъдат осиновени и да намерят своя дом в Истанбул.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР