Истанбул. Символиката на днешния ден е символика към Европа -

...
Истанбул. Символиката на днешния ден е символика към Европа -
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Символиката на днешния ден е символика към Европа - длъжни сме да направим отношенията с Турция такива, каквито бяха само преди няколко години

Истанбул. Символиката на днешния ден е символика към Европа - през 2018г. сме длъжни да създадем връзките на Европейски Съюз и Турция такива, каквито бяха единствено преди няколко години. Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на формалното разкриване на църквата „ Св. Стефан “ в Истанбул, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Днес сме дружно не, с цел да спорим, не да се ненавиждаме, а зад тила ни да има единственият в света подобен монумент на културата – такава прелестна черква и нашата вяра да бъде уважавана и всички ние, когато сме Истанбул, като туристи и посетители, да можем да палим по една свещичка “, съобщи Борисов. Той благодари на кмета на община Истанбул Мевлют Уйсал. По думите му е имало доста процедури и разрешителни, с цел да се стигне до реставрацията на храма. „ Той си извърши изцяло на думата си, за което му благодаря “, сподели министър председателят.
„ България от 1 януари е ръководител на Европейския съюз. България постоянно се е старала да има съвършени връзки и с християнския, и с мюсюлманския свят. Виждаме, че сега има тероризъм на всички места и се бием на всички места – мюсюлмани против християни, християни против християни, мюсюлмани против мюсюлмани. Но единствено дружно можем да преборим тероризма, това може да стане единствено при цялостен продан на информация. Така, както ориста ни е сложила географски и политически - да живеем дружно и в мир, да се съобразяваме с другите “, разяснява българския министър-председател. „ И днешният ден е подобен, че съм сигурен, че цяла Европа и Балканите ще видят по какъв начин може в една мюсюлманска и една християнска страна етническата приемливост да е образец за подражателство. В София на един кв. км, имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. И живеем в мир. Обикновено смесените общности и изселниците се употребяват за напън и спор, само че ние имаме редкия късмет да създадем по този начин, че българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на другарство, мост на сигурност – да подсигуряват сигурността на етническата приемливост. Така че символиката на днешния ден е символика към Европа. Турция е най-големият комшия на Европейски Съюз и с най-голяма войска в Европа. И ние сме длъжни през 2018 година да създадем връзките на Европейски Съюз и Турция такива, каквито бяха единствено преди няколко години. Убеден съм, че това е пътят, по тази причина България ще направи каквото може. 2017 година беше сложна, само че поисквам на турския народ 2018-та да бъде по-добра и цялостна с разцвет “, съобщи още министър председателят Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР