ИСТАНБУЛ. От специалния пратеник на „Труд“Турция е наша съседка и

...
ИСТАНБУЛ. От специалния пратеник на „Труд“Турция е наша съседка и
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Реставрирането на Желязната църква е доказателство за добросъседство и приятелство

ИСТАНБУЛ. От специфичния делегат на „Труд“

Турция е наша съседка и това, че на Златния рог има реставриран български храм, е доказателство за добросъседство и другарство. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов преди началото на тържествената гала и литургия в обновената Желязна черква.

Много е елементарно да има опълчване, мъчно е да се гради мир, акцентира той. Попитан дали пътят на Турция към Европа минава през България, министър председателят отговори, че България е „важна страна, велика държава“, само че няма по какъв начин да й се разпореждат сходни отговорности. „Да, можем да посредничим, да настояваме, само че единствено мирът и подобряването на връзките на Турция с Европа дават решения на доста въпроси“, безапелационен бе Борисов.

Той благодари на турската страна за ремонта на църквата „Св. Стефан“, изясни, че всеки един стоманен детайл е свален и реставриран. „Това, в случай че го бяха правили българи, щеше да коства не 8, а 80 милиона лева“, сподели още Борисов.

Всеки миг ще стартира молебенът, който ще бъде отслужен от Вселенския патриарх Вартоломей и българския патриарх Неофит.

Целият регион е отцепен. През метър към двора на църквата стоят цивилни служители на реда, а над позлатените кубета на храма кръщат дронове.

Публикувахте от Бойко Борисов в 6 януари 2018 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР