Истанбул не се е отказал от покупката на руските зенитно-ракетни

...
Истанбул не се е отказал от покупката на руските зенитно-ракетни
Коментари Харесай

ABC News: Упрекват Тръмп за това, че не е натиснал окончателно Турция за С-400

Истанбул не се е отказал от покупката на съветските зенитно-ракетни системи С-400 - и всичко това е тъй като Тръмп не сложи задоволително тежък ултиматум, оповестява ABC News. Според неназован американски чиновник, ръководителят на Белия дом трябваше да играе основна роля, тъй като Ердоган не слуша министрите му.

Докато Турция се готви да придобие най-модерните съветски системи за противовъздушна защита, някои чиновници на Държавния департамент и Министерството на защитата на Съединени американски щати в частни диалози разпореждат виновността за ставащото върху президента Тръмп: съгласно тях ръководителят на Белия дом „ не можа да сложи тежък ултиматум “, оповестява ABC News с позоваване на осведомени източници.

„ В продължение на месеци високопоставени чиновници, в това число вицепрезидентът Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпео и изпълняващият длъжността министър на защитата Патрик Шанахан предупреждаваха Турция, че не би трябвало да избира съветската ракетна система, несъвместима с отбранителните системи на НАТО “, се споделя в публикацията. " Те показваха угриженост, че Турция, член на НАТО, ще закупи съветската система, вместо създадената в Съединени американски щати система Patriot. "

Но беседите на Помпео и Шанахан с турския президент обаче не бяха сполучливи. " Ето за какво ролята на Тръмп е толкоз значима: Ердоган не слуша емисарите, с които се среща, " цитира ABC News неназован американски служител.

Тъй като Ердоган персонално контракти закупуването на С-400, Съединени американски щати се надяваха, че натискът на Тръмп „ ще убие договорката “. Но, по време на телефонен диалог на 22 февруари, Ердоган даде отпор против заканите, заявявайки, че антитурските наказания в Конгреса са " неконституционни ", тъй като подкопават изпълнителната власт на президента Тръмп, се споделя в публикацията. Както се оповестява, Тръмп отговори, че ще поговори с Конгреса.

Със своя отговор ръководителят на Белия дом не съумя да даде на Ердоган ясно да разбере, " какво е заложено на карта ", съобщи неизвестен източник от ABC News.

Не е ясно дали Тръмп можеше да спре договорката, тъй като Турция е суверенна страна, отбелязва създателят на публикацията. ABC News се обърна към Белия дом за коментар, само че отговор не последва.

Превод: М.Желязкова/поглед.инфо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР