Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз смята за един

...
Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз смята за един
Коментари Харесай

Испанското европредседателство ще работи за влизането на България и Румъния в Шенген

Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз счита за един от целите си влизането на България и Румъния в Шенген и ще работи за консенсус с тази тенденция. Това съобщи посланикът на Испания Алехандро Поланко на събитие за показване на.

Заедно с това обаче Испания ще желае, по въпросите, свързани с европейската сигурност и единството на блока, и промяна в миграционния пакт с " баланс сред солидарността и отговорността " на страните. Това ще изисква компромис и " еластичност от някои страни ", съобщи Поланко на събитието, на което след него приказва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

" Бих споделила, че присъединението на България в Шенген през 2023 година остава съществена цел за държавното управление ", разяснява след него Габриел. " Разчитаме на близко съдействие с испанското председателство " и продължаваме разговора с страни, които са отворени за това да бъдат уверени, продължи тя, имайки поради Нидерландия и Австрия.

Докато нидерландският министър председател Марк Рюте обвърза решението на страната си с следваща оценка на Европейския съюз на върховенството на закона в България (), Австрия насочи свързани с миграционната политика и защитата на външните граници претенции към Европейски Съюз, които обтегнаха връзките на Виена с Букурещ поради непредвидената опозиция против присъединението на Румъния към пространството.

 Денков кани митнически специалисти от Нидерландия и Австрия в опит за банкет в Шенген Денков кани митнически специалисти от Нидерландия и Австрия в опит за банкет в Шенген

Четири предпочитани области

За пети път Испания поема председателството от 1986 година насам (когато страната се причислява в блока); настоящето, сподели Поланко, се състои в решителен миг, защото е последното цялостно преди изборите за Европарламент, напролет на 2024 година " Мандатът на (Европейската - бел. ред.) комисия завършва и би трябвало да решим доста въпроси. "

Зад мотото, " По-близка Европа ", се крият четири съответни посоки, промени в които са в дневния ред на председателството за блокът да стане по-гъвкав:

 Загрижена за изборите, Испания поема ротационното председателство на Европейски Съюз Загрижена за изборите, Испания поема ротационното председателство на Европейски Съюз

Реиндустриализация. " Разбираме, че зависимостта от дребен брой трети страни ни тласка към това да променим браншове " като опазване на здравето, храна, енергетика и цифровата сфера, които влияят директно на живота на хората, изясни дипломатът, без да загатва съответни, постоянно посочвани страни като Китай и (години наред в енергетиката до войната) Русия. " Затова ни би трябвало реиндустриализация с взор към най-надеждни сътрудници. "

Сред сътрудниците за Испания е Латинска Америка и това е значимо " освен за Испания ". Съвет Европа - Латинска Америка и Карибите ще има на 17-18 юли, чиято цел е да структурира съдействието с тези страни от другата страна на Атлантика за бъдещето. Срещата би трябвало да е " началото на политическа платформа, която слага основите " на съдействие с район, споделящ " фундаментални полезности " с Европейски Съюз.

Зелен преход и енергетика. Необходими са ограничения за понижаване на сметките за електрическа енергия, промяна на пазара ѝ, основаване на работни места. Развитието на водородната сила също е част от тези старания, дружно с " насърчаването на ограничения за понижаване на боклуци и микропластмаса и зелени горива ". " Всичко това - с цел да може Европейският съюз да води битката против климатичните промени. "

 Австрия ще блокира разширението на Шенген, до момента в който не види спад на търсещите леговище Австрия ще блокира разширението на Шенген, до момента в който не види спад на търсещите леговище

Социална правдивост. " Трябва ни по-конкурентна стопанска система ", само че Испания счита този блян за съчетаем с укрепването на основите на обществената система, отбраната на маргиналните групи, дами, деца и други, работа по на Европейски Съюз за хората с увреждания.

Укрепване на европейското единение. В момента на геополитическо предизвикателство е жизненоважно да продължи поддръжката за Украйна, само че и, паралелно с Киев, " да се протегне ръка към всички, които като Украйна желаят да се причислят " към блока.

" Испания поддържаше Западните Балкани през последните 30 години. Има политическа воля за министерска среща на района в Испания по време на председателството ни. " Габриел от своя страна сподели, че България изцяло поддържа европейското бъдеще на Западните Балкани и че финансовата поддръжка от Европейски Съюз за района е значима, защото " дави забележими резултати в живота на хората ", само че са нужни още стъпки в свързаността, образованието и други.

Очаква се, в хода на испанското европредседателство, и среща на върха с южните съседи на Европейски Съюз, с цел да се обсъдят въпроси на миграцията, прехраната, енергийната сигурност и климата. На 5-6 октомври в Гранада ще е и идната среща на Европейската политическа общественост, събираща Европейски Съюз с страни от Източна и Югоизточна Европа, Англия и Турция.

 Испания чака договорката за миграцията на Европейски Съюз да бъде приключена до края на годината Испания чака договорката за миграцията на Европейски Съюз да бъде приключена до края на годината
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР