Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда гласуване през

...
Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда гласуване през
Коментари Харесай

Ще ни приемат ли в Шенген през декември?

Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз планува гласоподаване през декември за приемането на България и Румъния в Шенген, заяви телевизия " Евронюз ", като се базира на изказване на испанския министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка.

Приемането на нови страни в шенгенското пространство, в което жителите на страните членки може да пътуват свободно, без да минават през граничен надзор, би трябвало да бъде единомислещо утвърдено от Съвета по правораздаването и вътрешните работи, в който заседават вътрешните министри. Декемврийското събиране на съвета е планувано за 5 и 6 декември.

" Ние се надяваме на последното съвещание на Съвета по правораздаването и вътрешните работи това (приемането на България и Румъния в Шенген - бел. ред.) да стане действителност ", съобщи испанският вътрешен министър пред телевизия " Евронюз " в четвъртък. Той означи, че присъединението на двете страни към шенгенското пространство е " приоритет " на испанското председателство.

" Убеден съм, че това е допустимо. Ще създадем всичко по силите си през декември, с цел да реализираме съглашение. Стискам палци, работим доста крепко по въпроса ", добави той.

Кандидатурите на България и Румъния бяха гласувани на съвета на вътрешните министри и през декември 2022 година, само че Нидерландия и Австрия постановиха несъгласие на влизането на България, а Виена подвигна червен байрак за Румъния.

За да усъвършенства защитата на външните граници през март, Европейската комисия стартира да финансира планове за възстановяване на граничния надзор и процедурите за банкет на мигранти в България и в Румъния. В четвъртък комисията регистрира прогрес и в двете страни. " Резултатите дотук са многообещаващи ", съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон в четвъртък в Люксембург, където заседават вътрешните министри от Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР