Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и

...
Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и
Коментари Харесай

Официално от ЕК: България и Румъния влизат във въздушен и морски Шенген през март 2024 г.

Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз удостовери, че България и Румъния ще се причислят към Шенген с въздушните и водните граници от март следващата година.

Решение за отпадането на инспекциите по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, прецизира председателството в " Екс ". Това е последното съглашение в границите на Испанското председателство, се показва в известието.

 

Европейският съвет реши да разшири шенгенското пространство с България и Румъния, заяви Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, представено от Българска национална телевизия.

 

Испанското председателство оповести новината:

“Шенген пораства! Европейският съвет реши да разшири Шенгенското пространство с България и Румъния.

Контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде отстранен през март 2024 година, до момента в който решението за премахването на контрола по суша ще бъде взето по-късно.

Последно съглашение под Испанското председателство на Европейски Съюз ”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

“Поздравления за Румъния и България за разширението на Шенген за пасажерите в морския и въздушния превоз. Дългоочаквана стъпка за румънските и българските жители да се насладят на по-голяма независимост на придвижване с вероятността за наземен превоз ”.

Урсула фон дер Лайен също поздрави България и Румъния:

“Днес България и Румъния би трябвало да се гордеят. Решението за унищожаване на вътрешните гранични инспекции по въздух и море с е огромна стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха интензивно за това. Те го заслужават. Те ще създадат Шенген още по-силен ”.

 

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас дефинира решението като " историческо ", предава Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия приветства взетото през днешния ден единомислещо решение за присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство, към този момент с унищожаване на инспекциите по въздушните и морските граници от март 2024 година, написа в известие на комисията. Присъединяването на тези страни ще насърчи пътуването, търговията и туризма, и в допълнение ще укрепи вътрешния пазар. Обсъжданията за в допълнение решение за унищожаване на инспекциите по сухопътните граници ще продължат следващата година, се показва в известието.

Отбелязва се, че от 2011 година Европейска комисия е удостоверила готовността на двете страни да се причислят към пространството без гранични инспекции. Оттогава България и Румъния не престават да потвърждават, че извършват изискванията за присъединение. Това още веднъж бе доказано от три инспекции по българските и румънските външни граници през предходната и тази година. Комисията стартира пилотни планове с Румъния и България през март, с цел да поддържа ръководството на външните граници, за повишение на съдействието със прилежащите страни и за обезпечаване на бързи процедури за даване на леговище и за връщане на мигрантите без съображение за престой в Европейски Съюз, отбелязва комисията.

Според Европейска комисия Съветът на Европейски Съюз се чака да одобри решение за отпадане на инспекциите по сухопътните граници " в рационален период ". Допълва се, че България и Румъния ще продължат да получават забележителна финансова поддръжка и помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР