Испанското правителство заяви днес, че ще поиска от Европейския парламент

...
Испанското правителство заяви днес, че ще поиска от Европейския парламент
Коментари Харесай

Испания ще поиска каталунският да стане официален език в Европейския парламент


Испанското държавно управление съобщи през днешния ден, че ще изиска от Европейския парламент да позволи използването на каталунския език, оповестява Българска телеграфна агенция.

Ако Европейският парламент се съгласи, това би бил първият случай, при който се разрешава използването на районен език в европейска институция.

Мадрид ще направи на Европейския парламент " механически и финансово изпълнимо " предложение и ще работи за събиране на болшинство в поддръжка на смяната, като задачата е тя да бъде утвърдена преди края на годината, се споделя в общо изказване на испанското държавно управление и на районното държавно управление на Каталуния.

За да бъде разгласен даден език за формален, е належащо държавното управление на страна от Европейски Съюз категорично да изиска това и да получи единомислеща поддръжка от Съвета на Европейския съюз, съобщи представител на Народното събрание.

Каталунският език е необятно употребен в Каталуния, макар че потреблението му е неразрешено по време на диктатурата на Франсиско Франко.

Правителството на Каталуния води акция за отбраната и популяризирането на каталунския и неотдавна организира няколко правосъдни борби против жители и групи, които желаеха да лимитират неговото потребление в публичните учебни заведения.

Планът за отправянето на искане за утвърждение за говорене на каталунски в Европейския парламент бе разгласен след диалози с испанското държавно управление на премиера социалист Педро Санчес, което възприе по-мек метод по отношение на сепаратистите спрямо държавното управление на испанските консерватори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР