Испанското правителство планира да постави цялата полиция на Каталуня под

...
Испанското правителство планира да постави цялата полиция на Каталуня под
Коментари Харесай

Напрежение в Каталуня! Студенти окупираха университет, Мадрид планира да изземе контрола над полицията

Испанското държавно управление възнамерява да сложи цялата полиция на Каталуня под контрола на Мадрид, с цел да се опълчи на планувания за първи октомври локален референдум за самостоятелност, оповестява " Би Би Си ", представена от " Фокус ". В допълнение още хиляди служетели на реда са командировани в региона.

Според държавното управление, действието е за по-добра съгласуваност сред локални и националните полицейски органи, които да спрат провеждането на планувания за 1 октомври референдум за самостоятелност на самостоятелната област.

Каталунските управляващи дефинираха това като неприемлива интервенция в делата на самостоятелната област.

„ Ние отхвърляме опита на страната да се меси в работата на полицията в Каталуня ", безапелационен е районният вътрешен министър Джоакин Форн.

Междувременно няколкостотин студенти окупираха постройката на университета в Барселона, протестирайки против напъните на испанското държавно управление да спре референдума.

„ Показваме, че като студенти имаме значима роля и че към този момент отстояваме позицията си ", сподели за каталунската социална телевизия техният представител Хорхе Вивес.

Испанският Конституционен съд постанови да се спре планувания за 1 октомври референдум, до момента в който се реши законността му. Премиерът на страната Марио Рахой пък прикани сепаратистите в Каталуня признаят, че референдумът за самостоятелност „ не може да се състои " поради ограниченията на държавното управление против организирането на гласуването.

Тази седмица Мадрид стартира огромна полицейска интервенция против пропагандата за референдума. Срещу 24-ма уредници на вота бяха издадени присъди от Конституционния съд да заплащат санкции сред 6 хиляди и 12 хиляди евро дневно „ до момента в който се съобразят с решенията на правораздаването ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР