Испанското правителство одобри този вторник помилване на деветима каталунски сепаратистки

...
Испанското правителство одобри този вторник помилване на деветима каталунски сепаратистки
Коментари Харесай

Испанското правителство помилва осъдените каталунски сепаратистки лидери

Испанското държавно управление утвърди този вторник опрощение на деветима каталунски сепаратистки водачи, хвърлени в пандиза поради ролята им в организирането на приетия за противозаконен референдум за самостоятелност на района през 2017 година Това заяви държавната телевизия ТВЕ след края на държавно съвещание, предадоха международните организации.

Най-известният от сепаратистите, които ще бъдат помилвани, е 52-годишният Ориол Жункерас, който беше заместник-регионален министър председател на Каталуния по време на произвеждането на неразрешения от испанското държавно управление референдум за самостоятелност през 2017 година Други значими имена измежду вкараните в пандиза сепаратисти са Раул Ромева, някогашен началник на каталунската дипломация, Жорди Турул, някогашен представител на районното държавно управление на Каталуния, и Карме Форкадел, говорителка на каталунския парламент по време на събитията от 2017 година Жункерас бе наказан на 13 години затвор, Ромева и Турул - на по 12 години затвор, а Форкадел, която е на 66 и е най-възрастната от вкараните в пандиза сепаратисти, - на 11 години и шест месеца.

Санчес разгласи още във вторник в Барселона, че държавното управление ще утвърди тази седмица опрощение на 9-имата каталунски сепаратисти, излежаващи присъди. Чрез помилването министър председателят цели да понижи напрежението в североизточния испански район и да даде подтик на договарянията сред централното държавно управление и каталунските управляващи.

Неговата самодейност обаче не се радва на поддръжка както измежду болшинството от испанците, по този начин и измежду националистически настроените каталунци. В региона желаят наказаните да бъдат амнистирани, а не помилвани. Според каталунците „ помилването е просто метод за неприлагане на наказването на хора, които към този момент са наказани, до момента в който амнистията е самопризнание от страната на страната, че закононарушение не е било осъществено “, отбелязва „ Асошиейтед прес “.

Според социологически изследвания към 60 % от испанците са срещу освобождението на деветимата политици и деятели, които бяха вкарани в пандиза през 2019 година поради ролята си в белязаните от безпорядък и принуждение събития, които предизвикаха най-голямата политическа рецесия в Испания от десетилетия. Испански опозиционни партии разкритикуваха желанието на държавното управление да помилва наказаните каталунски политици, съобщи ТАСС.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР