Испанското министерство по въпросите на потреблението съобщи , че е

...
Испанското министерство по въпросите на потреблението съобщи , че е
Коментари Харесай

Испания разследва нискотарифни авиокомпании

Испанското министерство по въпросите на потреблението заяви, че е почнало следствие против нискотарифни самолетни компании заради тяхната политика за в допълнение таксуване на ръчния багаж на пасажерите, както и заради други такси, които постановат, съобщи Българска телеграфна агенция.

В резултат на тези практики множеството консуматори заплащат повече по отношение на цената на самолетните билети, която е посочена в началото, се споделя в известието.

Ако при следствието се потвърди, че нискотарифен авиопревозвач е нарушил правата на потребителите, то може да му бъде наложена санкция в размер на до 1 милион евро без значение от облагата, която е формирал заради хипотетичните „ непрозрачни “ такси. Ако обаче облагата от тях надвишава 1 милион евро, то санкцията може да бъде увеличена до осем пъти от нейната стойност, отбелязва испанското министерство. То не показва кои самолетни компании са обект на следствието.

Редица нискотарифни авиопревозвачи, измежду които „ Райънеър “ (Ryanair), „ Изиджет “ (easyJet) и испанският им съперник „ Вуелинг “ (Vueling), таксуват в допълнение пасажерите за ръчен багаж с над избрани размери, който те имат право да внесат в кабината на самолета.

Таксите за регистриран багаж, който се транспортира в багажното поделение на самолета, нормално са по-високи от тези за ръчния багаж и нискотарифните самолетни компании също не ги показват в първичната цена на самолетните билети, които оферират. Освен това те таксуват пасажерите в допълнение, в случай че те желаят да пътуват на съответна седалка в самолета или в случай че не изберат да се записват сами за полета.

Испански съд постанови през 2019 година, че политиката на „ Райънеър “ за налагане на спомагателни такси за ръчния багаж на пасажерите съставлява „ корист “. Превозвачът обаче продължи да ползва тази политика, базирайки се на „ пазарното си право да дефинира размера на ръчния багаж “, който пасажерите носят със себе си на борда на самолетите му.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР