Испанският вестник Ел Паис“ състави списък на най-екстремните градове в

...
Испанският вестник Ел Паис“ състави списък на най-екстремните градове в
Коментари Харесай

Якутск и Оймякон са най-екстремните градове в света

Испанският вестник „ Ел Паис “ сформира лист на най-екстремните градове в света, който включва най-тежките места за живот и туризъм.

Изданието отбелязва, че градовете в този лист са изправени пред провокациите на най-ниските или най-високите температури или се намират на такива височини, където е мъчно да се диша и това подлага на рискови условия хората, които живеят в тях.
На първо място в класацията на вестника са две обитаеми места в Русия – град Якутск и село Оймякон. Според създателите, Якутск се отличава с най-екстремния климат, тъй като температурата на въздуха през зимата пада до минус 40 градуса по Целзий, а през лятото може да доближи 29 градуса, заради което градът рядко притегля вниманието на туристите и основава съществени компликации за локалните поданици. Изданието отбелязва, че Якутск е районен център и в същото време е значим културен, теоретичен и стопански център на Сибир.
Заедно с Якутск, изданието дефинира преди всичко и най-екстремното място на планетата – село Оймякон, също намиращо се в Якутия. Отличава се с най-ниската температура, записана в обитаемата част на Земята: през 1926 година температурата на въздуха там е спаднала до минус 71.2 градуса по Целзий. В същото време вестникът отбелязва, че в селото живеят доста възрастни руснаци.
Следващ в класацията на “Ел Паис “ е различен якутски град – Верхоянск. Според създателите, този град е един от най-екстремните заради рекордните спадове на температурата. Най-ниската записана температура е минус 69.8 градуса по Целзий, а най-високата е 37 градуса по Целзий, а разликата е 106.8 градуса, заради което градът даже е влезнал в Книгата на върховете на Гинес. В същото време, обявата отбелязва много огромно население за сходно място – 1300 души.
За най-горещият град в света, изданието признава Сан Луис Рио Колорадо в Мексико, където оптималната температура доближава 59.5 градуса по Целзий.
„ Ел Паис “ смята, че миньорският град Ла Ринконада в Перу, който се намира на височина от 5 099 метра над морското ниво, е най-труднодостъпният на Земята. В града живеят над 30 хиляди души.
Класацията включва и градовете Йерихон и Табха в Израел – като най-ниските градове в света (на повече от 200 метра под морското равнище).
Най-отдалеченият в света се назовава град-остров Адак в групата на Алеутските острови.
Според вестника Хамерфест в Северна Норвегия и Лонгиърбиен в норвежкия архипелаг Шпицберген, както и дребния град Бароу в северната част на Аляска (САЩ), претендират за купата най-северното населено място.
Аржентинският град Ушуая и чилийския Пуерто Уилямс се състезават за купата за най-южно населено място. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР