Испанският върховен съд реши да раздели делото срещу лидерите на

...
Испанският върховен съд реши да раздели делото срещу лидерите на
Коментари Харесай

Испанският върховен съд остави Каталуния да съди 6 от сепаратистите

Испанският висш съд реши да раздели делото против водачите на каталунските сепаратисти, съобщи Ел Паис. Той ще поеме по- тежките обвинявания - за протест и корист с обществени средства, до момента в който каталунски съд ще се заеме с обвиняването на прокуратурата за непокорство, което е повдигнато единствено против шестима от тях.

Върховният съд ще гледа делото на 12 от упрекнатите - някогашният вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, съветниците Раул Ромева, Жорди Турул, Жозеп Рул, Жоаким Форн, Долорес Баса, Меричел Борас, Чарлз Мундо и Сантиаго Вила; някогашният ръководител на районния парламент Кармен Форкадел; Жорди Санчес и Жорди Куиксарт.

Останалите шестима обвинени ще бъдат съдени в Каталуния по гледище на юристите им. Става въпрос за петима членове на бюрото на каталунския парламент - Луис Мария Короминас, Луис Гино, Анна Симо, Рамона Бареуфет и Жоан Жозеп Нует, както и някогашната районна депутатка Мирея Боя.

Магистратите единомислещо одобриха да разделят на две делото, което се обрисува като едно от най-важните за последните години в Испания.

До решението се стигна, откакто на 18 декември юристите на всички 18 обвинени настояха делото да се прегледа в Каталуния, защото приписаните на сепаратистите закононарушения са били осъществени точно там.

Делото към момента не е планувано, само че е малко евентуално да стартира до края на януари. За това настояваше Върховният съд, защото то би трябвало да завърши до май следващата година, с цел да не съвпадне с регионалните и локалните избори в страната, които ще се проведат на 26 май. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР