Испанският Върховен съд реши, че бившият каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас

...
Испанският Върховен съд реши, че бившият каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас
Коментари Харесай

Оставиха в ареста бившия каталунски вицепрезидент

Испанският Върховен съд реши, че някогашният каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас би трябвало да остане в ареста, където се намира към този момент повече от два месеца поради ролята си в районното сепаратистко придвижване.

Решението на испанския Върховен съд ще му попречи да постави клетва на първото съвещание на новия каталунски парламент на 17 януари, съобщи БНР. Жункерас е един от осмината депутати от сепаратистките партии, които няма да могат да положат клетва в новия районен парламент - трима са в пандиза и петима в заточение.

Поне шестима от тези осем депутати ще би трябвало да решат по какъв начин да обезпечат на сепаратистките партии нужното им болшинство от 68 гласа в районния парламент. Една от опциите е да правят отстъпка мястото си в Народното събрание на идващия претендент от партийната листа на районните избори.

През предходната година в Каталуния беше извършен референдум за самостоятелност на региона, който беше разгласен за противозаконен от страна на управляващите в Мадрид. По време на вота се стигна и до конфликти сред силите на реда и гласоподавателите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР