Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на

...
Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на
Коментари Харесай

Арестуваха двама каталунски лидери, Пучдемон осъди задържането им

Испанският Върховен съд разпореди прелиминарен арест за двама водачи на каталунски сепаратистки организации, до момента в който се води разследване против тях по съмнение за противодържавна активност, предава Ройтерс.

Новината за това обаче провокира митинг в Барселона. Снощи пред постройката на каталунското държавно управление се събраха към 200 души.

Междувременно, в Туитър каталунският министър председател Карлес Пучдемон дефинира ареста на двамата каталунски водачи като неприятна вест.

Според прокуратурата Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли значима роля в планирането и подготовката на референдума за самостоятелност в Каталуния на 1 октомври, разгласен за противозаконен от испанското правораздаване.

Двамата се явиха през днешния ден за повторно пред специфичния съд за каузи, свързани с националната сигурност. Те са упрекнати в противодържавна активност, тъй като на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на чиновници на националната полиция да обискират офиси на каталунското държавно управление в Барселона, показва Франс прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР