Испанският върховен съд няма да изпълни искането на прокуратурата и

...
Испанският върховен съд няма да изпълни искането на прокуратурата и
Коментари Харесай

Испания няма да поднови заповедта за арест на Пучдемон в Дания

Испанският висш съд няма да извърши настояването на прокуратурата и да възобнови европейската заповед за арест на уволнения каталунски министър председател Карлес Пучдемон, който от сутринта се намира в Дания, оповестиха вестниците " Ел паис " и " Ла вангуардия ".

В известието на институцията, представено от изданията, арбитър Пабло Ярена споделя, че съгласно него пътуването е " провокация " и " карцерът в чужбина " е в действителност цел на Пучдемон. Ярена счита, че някогашният водач желае да си обезпечи причини, с които да получи пълномощия и да бъде определен за министър председател, макар че не е в Каталуня.

Пучдемон е в Копенхаген за конференция, отдадена на Каталуня, поради която напусна белгийската столица Брюксел за пръв път от съвсем три месеца. По-рано през днешния ден партиите, подкрепящи независимостта, публично го трансфораха в кандидат-премиер посредством ръководителя на каталунския парламент Роже Торен, макар съпротивата на испанските управляващи. Последните упорстват, че Пучдемон не може да се кандидатира за длъжността, без да участва персонално в Народното събрание в Барселона.

" Изправен пред правната неспособност за назначение (като премиер), без да дойде в Народното събрание, предизвикването на арест в чужбина цели разследваният (за протест и подстрекаване към безредици - бел. ред.) да може да оправдае отсъствието си като дължащо се не на свободния му избор, а като разследване от наложена обстановка, " споделя още Ярена.

Съдията споделя още, че с решението си просто отсрочва подновяването на европейската заповед за " миг, който не е безусловно отдалечен ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (209)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР