Испанският Театро реал (Teatro Real), един от големите оперни театри

...
Испанският Театро реал (Teatro Real), един от големите оперни театри
Коментари Харесай

Изгониха Болшой балет от Teatro Real), Москва блокира Фейсбук, Би Би Си прекрати работа в Русия

Испанският " Театро реал " (Teatro Real), един от огромните оперни театри в Европа, заяви, че ще анулира представленията на съветския Болшой балет поради войната в Украйна.

" Представлението на " Баядерка " на Лудвиг Минкус, планувано за май, няма да продължи " заради войната, стартирана от Русия в Украйна, която предизвиква сериозна световна рецесия и мъчителна филантропична изключителна обстановка ", осведоми театърът.

Болшой балет, част от фамозния Болшой спектакъл в Москва, се финансира от съветската страна.

Русия блокира " Facebook "

Руските управляващи блокираха достъпа до обществената мрежа " Facebook " в петък вечер с обяснението, че тя ограничавала изявленията на лоялни на държавното управление медии в нарушаване на правилата за независимост на информацията.

Някои от най-известните съперници на войната използваха мрежата, с цел да се провеждат за митинги. В петък Алексей Навални също се обърна към " Facebook ", с цел да насочи апел към руснаците в Русия и по целия свят да стачкуват в неделя против войната.

Бившият австрийски канцлер Шюсел напуща " Лукойл "

Подложеният на остра рецензия някогашен австрийски канцлер Волфганг Шюсел напуща своя пост като член на надзорния съвет на съветския нефтен тръст " Лукойл ", заяви Българска телеграфна агенция като се базира на австрийската организация АПА.

" От началото на експанзията на Русия в Украйна полагах старания, дружно с другите самостоятелни членове на борда на шефовете на " Лукойл ", да излезем с обща декларация против войната ", споделя пред организацията Шюсел. След като компанията в четвъртък огласи такава позиция, Шюсел ще напусне борда, чийто член е от 2 година

Бившият австрийски канцлер споделя, че постоянно се е застъпвал за градивни връзки сред Европейски Съюз и Русия, само че че с експанзията над Украйна е била прекрачена алена линия.

" Изцяло поддържам решенията на Европейски Съюз и на интернационалната общественост на страните, както и многото смели гласове в Русия, които се афишират против войната. Украйна би трябвало да остане свободна и неразделена страна ", споделя Шюсел.

Норвегия ще даде групова протекция на украинските бежанци
Норвегия ще предложи групова протекция на украинците, бягащи от съветската инвазия, сподели в петък министър председателят Йонас Гар Сьоре, откакто в четвъртък Европейски Съюз взе сходно решение.

До момента към 300 украинци са пристигнали в скандинавската страна, която не е член на Европейски Съюз, само че е част от общия европейски пазар и от Шенгенското пространство.

" Новая газета " няма да отразява войната поради цензурата
Руският вестник " Новая газета ", чийто редактор Дмитрий Муратов беше един от носителите на миналогодишната Нобелова премия за мир, съобщи в петък, че ще отстрани материалите за военните дейности на Русия в Украйна от уеб страницата си заради цензура.

Вестникът съобщи, че ще продължи да оповестява за следствията, пред които е изправена Русия, в това число задълбочаващата се икономическа рецесия и преследването на дисиденти.

" Военната цензура в Русия бързо мина в нова фаза: от опасността за блокиране и закриване на издания (почти изцяло приложена) тя мина към опасността от наказателно гонене както на публицисти, по този начин и на жители, които популяризират информация за военни дейности, друга от прессъобщенията на Министерството на защитата. Няма подозрение, че тази опасност ще бъде осъществена ", написа изданието в известие до читателите.

Вестникът съобщи, че не може да рискува свободата на своя личен състав, само че също по този начин не може да пренебрегне желанието на читателите да продължи да работи, даже и под военна цензура.

Би Би Си приключи работа в Русия
Британската социална медия BBC съобщи в петък, че краткотрайно ще спре работата на всички свои публицисти и спомагателен личен състав в Русия след въвеждането на нов закон, който може да докара до наказание на затвор за всеки, който съзнателно популяризира " подправени " вести.

Тим Дейви, генералният шеф на Би Би Си, сподели в изказване, че законодателството наподобява криминализира процеса на самостоятелна публицистика.

" Това не ни оставя друга опция с изключение на краткотрайно да спрем работата на всички публицисти от BBC News и техния спомагателен личен състав в Руската федерация, до момента в който оценяваме цялостните последствия от това нежелано развиване ", сподели той.

В петък съветската Дума одобри единомислещо закон, който планува до 15 година затвор за разпространението на подправени вести за съветската войска.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР