Испанският премиер Педро Санчес заяви вчера, че смята да продължи

...
Испанският премиер Педро Санчес заяви вчера, че смята да продължи
Коментари Харесай

Испанският премиер иска удължаване на извънредното положение с още един месец

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи през вчерашния ден, че счита да продължи изключителното състояние "с към месец ", до края на поетапното повдигане на карантинните ограничения в страната, съобщи Франс прес.
В послание по малкия екран Санчес още веднъж прикани испанците да излизат от изолацията "с най-голяма нерешителност ".
"Вирусът не си е тръгнал и опасността е действителна ", настоя той, като уточни, че без режима на изолираност новият патоген би могъл да болести 30 милиона души от 47-милионното население и да убие 300 000.
Вече удължавано нееднократно, изключителното състояние се очакваше да завърши на 24 май. Новото продължение наподобява ще е последно; изолацията евентуално ще бъде дефинитивно прекъсната в края на юни, сподели министър председателят.
Обявено на 14 март, изключителното състояние даде на държавното управление опция да поеме още веднъж в ръце редица лостове на ръководството в децентрализираната значително страна и да ограничи придвижването на хора в границите на един от най-строгите карантинни режими в света, показва организацията.
Новото удължение би трябвало да бъде утвърдено от Конгреса на депутатите, където държавното управление има малцинство, а дясната съпротива отхвърли предишния път да гласоподава по сходно предложение.
Испания - една от страните, най-силно наранени от пандемията с над 27 000 жертви до момента, стартира в понеделник поетапно разхлабване на противовирусния режим в половината региони от страната.
Правителството склони от понеделник да подхващат намаляване и други провинции; по този начин идната седмица ще тръгнат към излизане от карантината към 70 на 100 от всички испанци.
Първата фаза от повдигането на рестриктивните мерки планува по-специално да проработят още веднъж терасите на питейните заведения и заведенията за хранене, да бъдат позволени фамилните събирания, също и другарските срещи с присъединяване най-вече на 10 души.
Поради опасения за внезапен скок на броя инфектирани испанската област Мадрид, огромна част от прилежащата област Кастилия и Леон, както и Барселона остават в изолираност. Правителството въпреки всичко реши да отхлаби ограниченията там, като позволи дребният бизнес да обслужва клиенти без авансово непокътнат час. Десните локални управляващи в област Мадрид и кметството разкритикуваха това "политическо " решение, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР