Испанският премиер Педро Санчес посети Рабат, за да възстанови стратегическото

...
Испанският премиер Педро Санчес посети Рабат, за да възстанови стратегическото
Коментари Харесай

Испания и Мароко възстановяват „стратегическото партньорство“

Испанският министър председател Педро Санчес посети Рабат, с цел да възвърне „ стратегическото партньорство “ на страната си с Мароко макар рецензиите от страна на личното му ляво държавно управление, че се поддава на натиска на арабската страна. По време на диалозите двете страни се съгласиха да демонстрират взаимно почитание, изключително по въпросите на суверенитета. „ Ще заобикаляме всичко, което може да обиди другия, изключително във връзка с нашите съответни сфери на суверенитет “, сподели Санчес, откакто той и дузина министри се срещнаха с мароканския министър председател Азиз Аханучи. Това беше първата такава среща на високо равнище от 2015 година. „ Днес ние навлизаме в нов стадий в връзките сред Мароко и Испания “, сподели Санчес, настоявайки, че има „ голям неразучен капацитет “ сред двете народи.

„ Мароканско-испанските връзки в никакъв случай не са достигали това равнище на съдействие и съгласуваност “, добави Аханучи.

Посещението се състоя по-малко от година, откакто испанският водач тегли линия под траялата една година дипломатическа рецесия, като анулира десетилетията на испански неутралитет по спора в Западна Сахара и поддържа Мароко. Но отстъпката към Рабат провокира остри рецензии от целия испански политически набор. Номер 3 в държавното управление на Санчес, министърката на труда Йоланда Диас, която е от твърдо лявата партия „ Подемос ”, отхвърли да се причисли към визитата, откакто нейната партия отхвърли на противоположния завой на Санчес във връзка с Западна Сахара. Дясното крило също жигосах Санчес, като Естебан Гонзалес Понс от опозиционната Народна партия сподели, че " няма по-голямо оскърбление от това да се преклониш пред волята на Мароко ".

Но Санчес отбрани този ход като значим за испанските ползи, призовавайки за нови вложения в Мароко, където страната му към този момент е третият по величина задграничен вложител.

Без среща с краля

Около 20 покупко-продажби бяха подписани за поощряване на испанските вложения в области, в това число възобновима сила за обучение, както и удвояване на испанската държавна поддръжка за компании, които основават планове в Мароко. И двете страни обявиха, че напредват в подготовката за разкриване на митнически служби в Сеута и Мелиля, двата северноафрикански анклава на Испания, само че нито един от тях не бе упоменат категорично в заключителния документ от срещата, нито бе избрана дата за разкриване на митниците. Анклавите от дълго време са магнит за хора, бягащи от насилието и бедността в Африка и търсещи леговище през единствените сухопътни граници на континента с територията на Европейския съюз.

Западна Сахара беше упомената в окончателния документ, като Испания ратифицира поддръжката си за проекта на Рабат за лимитирана автономност на Западна Сахара под марокански суверенитет, както беше оповестено през март предходната година. Дипломатическата рецесия стартира през 2021 година, когато Брахим Гали, водач на Фронта Полисарио, който се стреми към самостоятелност на Западна Сахара, беше лекуван от Covid-19 в испанска болница, което разгневи Рабат. Седмици по-късно над 10 000 мигранти се втурнаха в Сеута, където мароканските гранични сили въобще не се намесиха, което беше необятно възприето като углавен ход от страна на Рабат.

Противостоянието завърши през март 2022 година, когато Санчес се съгласи да поддържа проекта на Рабат за лимитирана автономност на Западна Сахара под марокански суверенитет. Месец по-късно той посети Мароко и беше признат от крал Мохамед VI. Този път той не беше признат от краля, което провокира спомагателни рецензии вкъщи, като консервативният ежедневник „ Ел Мундо ” разяснява, че мароканският монарх е " посочил засилена позиция пред Санчес ". Въпреки това, кралят предложения Санчес за високопоставено държавно посещаване скоро, което испанският министър председател е " приел на драго сърце ".

Сътрудничеството във връзка с незаконната миграция и тероризма беше преди всичко в дневния ред на Санчес. Очаква се вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка да изиска от Рабат гаранции, че депортирането на мигранти ще се върне на равнищата преди ковида, сподели неговият офис.

След възобновяване на връзките идващите противозаконни мигранти от Мароко предходната година са намалели с една четвърт по отношение на равнищата от 2021 година, демонстрират данни на вътрешното министерство. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР