Испанският премиер Педро Санчес неведнъж е бил преждевременно отписван през

...
Испанският премиер Педро Санчес неведнъж е бил преждевременно отписван през
Коментари Харесай

Майсторът на оцеляването в испанската политика отново е в лоша позиция преди изборите

Испанският министър председател Педро Санчес нееднократно е бил прибързано отписван през относително късата си, само че изпълнена с екшън политическа кариера.

Получил мощен удар и уязвен, откакто неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) понесе през май, Санчес не загуби време, с цел да си ближе раните. Още на идващия ден ликуващите си противници, като на парламентарните избори от декември за тази неделя, в разгара на знойното испанско лято.

Преведено от политически на всекидневен език, това означаваше: " Нека разгадаем този въпрос един път вечно ".

на публичното мнение дават на консервативната Народна партия (НП), водена от Алберто Нунес Фейхоо, преднина и вероятности да образува съдружно държавно управление с крайнодясната партия " Вокс ".
Ако това се случи, Испания ще последва общоевропейската наклонност на завой надясно и ще сложи под въпрос двата съществени стълба в политиката на лявото държавно управление на Санчес - революцията в зелената сила, подкрепяна от Европейския съюз, и амбициозния дневен ред за предоставяне на повече права на дамите и представителите на ЛГБТ+ общността.
Нунес Фейхоо и други критици постоянно назовават Санчес обезсърчителен и подготвен да направи всичко, с цел да остане на власт, само че никой не го упреква, че се плаши, стане ли въпрос за борба.

Роден в Мадрид, някогашен баскетболист и учител по стопанска система, 51-годишният Санчес е потвърдил, че може да сервира изненади. След като активизира редовите партийни членове, с цел да си върне поста общоприет секретар на ИСРП през 2017 година, година по-късно той оглави внасянето на първия сполучлив избор на съмнение в испанската история, с цел да смъкна от власт консервативния си предходник и да стане министър председател.

За да се задържи на власт, Санчес трябваше да притегли през 2019 година крайнолява антисистемна партия в първото съдружно държавно управление в Испания за съвсем половин век демократично ръководство. Сега ще му се наложи да реализира още една победа макар неподходящите условия.

Тъй като не е увличащ аудиторията оратор или ловък полемист, мнозина го считат за откъснат от действителността.
" Най-големият гений (на Санчес) е усетът му да търси удобни благоприятни условия. Учудващо е от какъв брой дребни благоприятни условия е кадърен да се възползва (по отношение на избирателите) ", сподели пред АП политическият анализатор Хосеп Рамонеда, който от дълго време следи процесите в испанската левица.
" Защо той не може да завоюва доверието на хората? Съществуват доста фактори, само че е правилно, че ненапълно употребява елитарен език. Той е, в случай че ми позволите да се изразя по този начин, прекомерно хубав, с цел да бъде министър-председател. Когато върви, походката му е наперена ", сподели Рамонеда.

" Но има и друго нещо: той не е кадърен да излъчва същия престиж, какъвто са имали дългогодишните министър-председатели ", добави анализаторът.

 Майсторът на оцеляването в испанската политика още веднъж е в неприятна позиция преди изборите
© Reuters

Санчес обаче непрестанно показва мощ в правенето на политика, кадърен да договаря покупко-продажби и да взема решение комплицирани въпроси.

Той е хиперактивен в пробутване на законодателство, макар че управлява съдружно държавно управление на малцинството.
Едно от първите му дейности като министър председател беше мощно символното изнасяне на тялото на диктатора Франсиско Франко от публичния пантеон. Санчес утвърди поддръжката за феминизма, като постоянно имаше повече дами, в сравнение с мъже в своя кабинет, а за вицепремиери в сфери като стопанската система, околната среда и енергетиката, и труда и обществените грижи, също избра дами.
Свободно говорещ британски, Санчес ускори въздействието на Испания в Брюксел, където е корав покровител на проевропейската политика и съдружник на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, макар принадлежността ѝ към европейските консерватори.

Той реагира на пандемията от COVID-19 с един от най-строгите локдауни в Европа, нападателна обществена политика, която да помогне на хората да запазят работните си места, и имунизационна акция, която направи Испания международен водач по темпове на имунизация.

 Сантяго Абаскал - рицарят на крайната десница и възможен балансьор във властта Сантяго Абаскал - рицарят на крайната десница и възможен балансьор във властта

На икономическия фронт прокара бюджети с огромна разходна част и организира огромни трудови и пенсионни промени, като убеди Брюксел да разреши на Испания и Португалия да заобиколят европейските правила, с цел да лимитират цените на силата и да обуздаят инфлацията.

Санчес лобира Испания да получи 140 милиарда евро грантове и заеми от Фонда за възобновяване след пандемията на Европейски Съюз, като влага по-голяма част от тези средства в чисти източници на сила.
Испанската стопанска система бележи растеж и основава работни места макар разтърсванията, свързани с съветската инвазия в Украйна.
Сегашните му проблеми водят началото си от успеха на Санчес с минимална преднина на изборите през 2019 година, когато трябваше да образува ръководеща коалиция с крайнолявата партия " Унидас подемос " ( " Обединени, ние можем " ).

По време на тогавашната предизборна акция той сподели, че " няма да спи добре ", в случай че даде на членове на " Унидас подемос " значими постове в кабинета.

 Испанският министър председател и противникът му организираха безреден ефирен избирателен спор Испанският министър председател и противникът му организираха безреден ефирен избирателен спор

Четири години по-късно закон за полови връзки по взаимно единодушие, подсилен от министъра му за равенството, който е политик от " Унидас подемос ", по недовиждане понижи присъдите на стотици полови насилници, което стана една от най-големите неточности на неговото държавно управление.

 Майсторът на оцеляването в испанската политика още веднъж е в неприятна позиция преди изборите
© Reuters

Това, което неговите последователи виждат като един от най-големите триумфи на Санчес, също беше употребявано против него. Наследявайки казуса с неспокойната област Каталуня след несполучливия ѝ опит за разединение през 2017 година, Санчес понижи напрежението там, като стартира диалози със сепаратистите и девет от техните изпратени в пандиза водачи.

По-късно преразгледа законите за протест и корист с публични средства като явен поклон към застрашените от проблеми с правораздаването сепаратисти.
Народната партия и доста колебаещи се гласоподаватели споделиха, че Санчес е успокоил сепаратистите в Каталуня и Страната на баските, с цел да завоюва поддръжката им в Народното събрание.
Шансовете на Санчес зависят от мощната електорална поддръжка за неговата ИСРП, която ускори въздействието си в Каталуня, до момента в който изгуби въздействие другаде, както и от обновената крайнолява коалиция " Сумар " ( " Да се съберем " ) и от прочут брой по-малки партии.

Той е успявал да се измъкне от доста сложни обстановки. Като министър председател Санчес е оцелявал при два вота на съмнение и трагичен избор за значим трудов закон.

Нищо обаче не може да се съпостави с политическото му завръщане, откакто беше преместен от поста общоприет секретар на ИСРП през 2016 година Санчес предприе считана от мнозина за Донкихотовска обиколка за събиране на поддръжка из цяла Испания от редовите членове на партията. Това проработи и той завоюва вътрешнопартийните първоначални избори, с цел да се върне отпред на партията.

Питан непрестанно какво ще прави, в случай че бъде заставен да напусне двореца " Монклоа ", Санчес непроменяемо дава отговор: " Ще печеля изборите. Убеден съм, че ще печеля ".

(БТА; Превод: Алексей Маргоевски)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР