Испанският премиер Педро Санчес изказа вчера на президента на България

...
Испанският премиер Педро Санчес изказа вчера на президента на България
Коментари Харесай

Санчес изненада лошо Радев: Подкрепяме България срещу неприемливия руски шантаж

Испанският министър председател Педро Санчес изрече през вчерашния ден на президента на България Румен Радев поддръжката на Испания за неговата страна на фона на " неприемливия съветски шантаж " със прекъсването на газовите доставки, заяви испанската информационна организация ЕФЕ. 

Двамата държавници се срещнаха в двореца " Монклоа ". Те разискаха развоя на войната в Украйна и решението на " Газпром " да прекъсне доставките за Полша и България с претекста, че двете страни са отказали да заплащат в рубли, както в този момент изисква Москва за да се измъкне отчасти от наложените от Европейски Съюз финансови наказания. 

Европейските институции също разкритикуваха решението и за 2 май беше планувана изключителна среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз, на която да се прегледа обстановката. Според Санчес последствията от нахлуването в Украйна, подредено от съветския президент Владимир Путин, са нараснали двукратно смисъла на връзките сред Испания и България, които той дефинира като отлични.

Санчес и Радев разискаха охраняването на въздушното пространство над България благодарение на четири испански изтребителя и 130 военнослужещи от испанските военновъздушни сили, които бяха ситуирани в България от февруари до края на март в границите на задача на НАТО.

Алиансът започва този вид задачи през 2014 година след противозаконното анексиране на Кримския полуостров от страна на Русия. Целта е да не се разреши на Москва да извърши експанзия против съдружници от НАТО, напомня Българска телеграфна агенция.

Различни въпроси от европейския дневен ред и идната среща на върха на НАТО, която ще се състои на 29 и 30 юни в Мадрид, бяха измежду тематиките, разисквани на срещата сред Санчес и Радев, който е в Испания на публично посещаване.

Encuentro con el presidente de Bulgaria, Rumen Radev, a quien he trasladado el apoyo de España ante el inaceptable chantaje ruso de suspender el suministro de gas. Los efectos del ataque de Putin a Ucrania redoblan la importancia de las ya excelentes relaciones hispano-búlgaras.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР