Испанският премиер Мариано Рахой пледира за един лидер на Каталуния,

...
Испанският премиер Мариано Рахой пледира за един лидер на Каталуния,
Коментари Харесай

Мариано Рахой: Каталуния да има лидер, който да уважава закона

Испанският министър председател Мариано Рахой пледира за един водач на Каталуния, който да има бъдеще и да почита законите, съобщи Франс прес. 

" Днес най-спешното е Каталуния да има един водач с бъдеще, който да има задоволително поддръжка и който, каквито и да са неговите хрумвания, да почита закона ", съобщи Рахой при закриването на конгреса на неговата Народна партия, провеждащ се в град Севиля.

Вчера ръководителят на каталунския парламент Роже Торен разгласи, че още веднъж показва арестувания последовател на независимостта на Каталуния Жорди Санчес за претендент за лидерския пост на Каталуния. Този пост е незает към този момент три месеца след предварителните избори в региона. Но с цел да встъпи в служба, Санчес би трябвало да получи правосъдно позволение за излизане от ареста.

За четвърти път ръководителят на каталунския парламент предлага претендент. Първо това беше Карлес Пучдемон , след това беше за първи път Санчес, по-късно беше някогашният представител на каталунското държавно управление Жорди Турул. И тримата претенденти са упреквани от Мадрид в протест. Ако виновността им бъде приета в съда, то те може да получат до 30 години затвор. Вчера Пучдемон изрази поддръжка за повторната кандидатура на Жорди Санчес.

Ако до 22 май не бъде определен нов каталуски президент, то автоматизирано ще бъдат свикани нови районни избори.

Докато няма държавно управление, Каталуния остава под попечителството на Мадрид, който суспендира автономията й след декларацията за самостоятелност от 27 октомври.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР