Испанският премиер Мариано Рахой нарече съобщението на ЕТА, че се

...
Испанският премиер Мариано Рахой нарече съобщението на ЕТА, че се
Коментари Харесай

Премиерът на Испания: Саморазпускането на ЕТА е шумотевица и пропаганда

Испанският министър председател Мариано Рахой назова известието на ЕТА , че се саморазпуска, " шумотевица и агитация ", и се зарече да продължи преследването на екстремистите от баската сепаратистка формация, съобщи Асошиейтед прес.
 
Той приказва ден откакто ЕТА разгласи в намерено писмо до баския народ , че е " разпуснала изцяло структурите си ".

 
Испанският министър председател означи, че групировката не е постигнала задачата си за основаване на самостоятелна страна на баските посредством принуждение.
 
" Каквото и да прави или приказва, ЕТА няма да откри метод да остане ненаказана “, сподели Рахой . „ ЕТА може да разгласи своето изгубване, само че нейните закононарушения, както и ограниченията на правосъдната система, няма да изчезнат ".

 
Испанският външен министър Хуан Игнасио Соидо Алварес сподели, че силите за сигурност " не престават да преследват терористите ". " Членовете на ЕТА не получиха нищо, откакто престанаха да убиват, както няма да получат нищо и за заявката си, че се разформироват ", акцентира той, представен от ТАСС.
 
За интервала на своята терористична акция през испанския преход към народна власт от края на 70-те години на предишния век групировката умъртви 853-ма души, напомня АП.

 
Вчерашното намерено писмо бе оповестено на баския новинарски уебсайт naiz.eus. В него ЕТА , представена от Ройтерс, разгласи, че е " разпуснала изцяло всичките си структури " и че " повече няма да показва политически позиции, да подема начинания или да взаимодейства с други артисти ". Тя дава обещание отсега нататък да се стреми към " обединена, самостоятелна, социалистическа баскоговоряща и непатриархална Баска страна, само че ще преследва тези цели отвън рамките на ЕТА .

 
Днес в централата в Женева на Групата за разрешаване на спорове бе прочетено второ писмо на баската сепаратистка организация , в което тя още веднъж удостоверява, че поставя завършек на 60-годишното си битие и приключва всякаква активност.
 
То бе прочетено от Дейвид Харланд , изпълнителен шеф на Центъра на филантропичен разговор. В него се споделя, че " ЕТА бе родена от народа, а в този момент още веднъж се разтваря в народа ". " Ние взехме това наше последно решение, с цел да преминем към нова историческа фаза ", написа в писмото.
 
Очаква се групировката да формализира разпускането си по време на публично събитие във Франция на 4 май. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР