Испанският парламент ще започне обсъждане на закон за легализиране на

...
Испанският парламент ще започне обсъждане на закон за легализиране на
Коментари Харесай

Испания прави крачка към легализиране на евтаназията

Испанският парламент ще стартира разискване на закон за узаконяване на евтаназията, заяви Франс прес. Предложението е на социалистическата партия на премиера Педро Санчес и не бе подкрепено единствено от десницата.

Това дава зелена светлина за дебатите за узаконяване на евтаназията единствено месец и половина след друго основно гласоподаване – за декриминализиране на евтаназията - по предложение на Каталунския районен парламент.

Проектът на социалистите стига още по-далече – регламентира евтаназията и изискванията, при които може да се ползва.

За пръв път след няколко опита сходно предложение съумява да прескочи парламентарната опозиция.

Регламентът подсигурява отбраната на фундаменталното право на живот, само че признава, че то не е безусловно. Това право може да се преценява с други полезности като човешкото достолепие, съобщи председателката на групата на социалистите в Народното събрание Адриана Ластра.

Според предлагането човек има право да изиска да почине, в случай че е болен в терминален етап или страда от тежко хронично заболяване. Законът се отнася както за испански жители, по този начин и за живеещи в Испания. Искането би трябвало да е документално, без външен напън и може да бъде оттеглено в период от 15 дни.

Болният ще има право на евтаназия даже да не е в положение да вземе това решение, само че в случай че авансово е дал писмени указания в този смисъл. Лекар ще открива дали пациентът дава отговор на изискванията. Мнението би трябвало да бъде доказано и от втори доктор. След това лекарят би трябвало да направи оценка на случая, а специфична контролна комисия утвърждава крайното решение.

Сега пациентите с нелечими тежки болести нямат различен избор с изключение на да откажат лекуване, в случай че пожелаят да умрат.

В Европейски Съюз евтаназията е легализирана в Холандия, Белгия и Люксембург. В Европа Швейцария позволява асистираната евтаназия. Португалският парламент отхвърли в края на май 4 плана за евтаназия, само че с нищожно болшинство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР