Испанският министър-председател Педро Санчес се съгласи на спорна сделка за

...
Испанският министър-председател Педро Санчес се съгласи на спорна сделка за
Коментари Харесай

Испанският министър-председател Санчес сключи споразумение за властта с каталунските сепаратисти, което предизвика гняв

Испанският министър-председател Педро Санчес се съгласи на противоречива договорка за прошка с каталунска сепаратистка партия, която му носи стъпка по-близо до още четири години в държавното управление.

Лидерът на социалистите остана втори на общите избори през юли, само че консервативната Народна партия, която завоюва, не съумя да образува болшинство. < /p>

Като част от договорка за продобиване на още един мандат на поста, господин Санчес даде обещание да одобри закон за прошка.

Планът провокира необятно публикуван яд.

Десни протестиращи излязоха по улиците в Мадрид и други градове през последните дни, възразявайки против закон за даване на прошка на стотици каталунски политици и деятели, „ директно или непряко “ свързани със събитията към несполучливия опит за обособяване от Испания през 2017 година

Сега известни Партийни фигури (ПП) упрекнаха настоящия министър-председател, че е написал " празен чек за придвижването за самостоятелност ". Кметът на Мадрид Изабел Диас Аюсо сподели, че социалистите „ продават нация с вековна история “ с офанзива против върховенството на закона в Испания.

В знак на тресчица атмосфера към договорката, някогашен каталунски водач на PP и създател на крайнодесния Vox беше прострелян в лицето и ранен на улица в Мадрид. 78-годишният Алехо-Видал Куадрас по-рано осъди „ позорния пакт “, като предизвести, че той ще трансформира Испания в „ тоталитарна робия “.

Преди съглашението в четвъртък Педро Санчес към този момент беше сключил договорка с про-независимата Каталунска републиканска левица (ERC), която е на власт в североизточния район на Испания.

Сега неговите договарящи реализираха съглашение и с по-радикалната партия Заедно за Каталуния (JxCat), която се управлява от Карлес Пучдемон, който избяга в Брюксел, с цел да избегне изпратен в пандиза, откакто ръководеше гласуването за самостоятелност преди шест години.

Докато господин Пучдемон отиде в заточение, девет други каталунски водачи бяха вкарани в пандиза за протест, преди да бъдат помилвани от господин Санчес през 2021 година След това закононарушението протест е отстранено от наказателния кодекс.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР