Испанският крал Фелипе VI връчи проучвателен мандат за сформиране на

...
Испанският крал Фелипе VI връчи проучвателен мандат за сформиране на
Коментари Харесай

Фелипе VI връчи мандат за сформиране на кабинет на лидера на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо

Испанският крал Фелипе VI връчи изследователски мандат за съставяне на нов кабинет на водача на консервативната Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на председателката на долната камара Народното събрание Франсина Арменгол.

Кралят, който е държавен глава на Испания, взе това решение след съвещания с представители на партиите, които завоюваха депутатски места на изборите на 23 юли, с цел да дефинират кого ще поддържат при гласуването за встъпване в служба, напомня Българска телеграфна агенция.

Сега Фейхоо би трябвало да внесе състав на държавно управление в Народното събрание, който да получи избор на доверие от законодателния орган.

По-рано през днешния ден консервативният водач съобщи, че ще одобри тази номинация " с чест и преданост към нацията ".

Нито една партия или блок не получиха безусловно болшинство на предварителните парламентарни избори. Народната партия на Фейхоо завоюва най-вече места - 137, и досега има поддръжката на още 35 депутати, в това число от крайнодясната партия " Вокс ", събирайки общо 172 депутатски гласа.

Фейхоо ще се нуждае от поддръжката на 176 депутати от 350-членната долна камара на Народното събрание, с цел да заеме премиерския пост. Ако това не се случи, той би трябвало да получи нормално болшинство от повече гласове " за ", в сравнение с " срещу " при второ гласоподаване. Ако Фейхоо още веднъж загуби, кралят ще би трябвало да избере нов претендент.

Изпълняващият длъжността министър-председател Педро Санчес съобщи, че има намерение да потърси поддръжката на долната камара на Народното събрание за нов мандат, а като проява на мощ на левия блок, социалистите назначиха предходната седмица собствен претендент за ръководител на долната камара благодарение на сепаратистката каталунска партия " Заедно за Каталуния ".

Ако никой от претендентите не си обезпечи болшинство до два месеца след изборите, би трябвало да бъдат свикани нови избори.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР