Испанският Конституционен съд отмени заседанието на Каталунския парламент в понеделник,

...
Испанският Конституционен съд отмени заседанието на Каталунския парламент в понеделник,
Коментари Харесай

Каталуня: Съдът отмени заседанието на парламента

Испанският Конституционен съд анулира съвещанието на Каталунския парламент в понеделник, на който ръководещите възнамеряваха да разгласят едностранно самостоятелност, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Сепаратисткото болшинство насрочи през вчерашния ден пленарна сесия, без да прецизира желанията си. Според закона за референдумите, също анулиран от съда, 48 часа след оповестяване на резултатите от допитването Народното събрание би трябвало да гласоподава прокламацията.

На референдума в неделя, разгласен за противозаконен и без гаранции за бистрота и почтеност на вота, 90% гласоподаваха с „ да “ за самостоятелност, на фона на окървавени конфликти с полицията.

Засега не е ясно какъв ще е отговорът на сепаратистите, които към този момент нарушиха няколко правосъдни заповеди – дали ще се опитат да проведат съвещанието на Народното събрание и дали ще бъдат блокирани от испанската национална полиция и Гражданската армия.

Не е ясно дали ръководещите сепаратисти ще потърсят различен метод да разгласят самостоятелност. Или ще призоват още веднъж за медиация в спора с Мадрид, макар отхвърли на централното държавно управление и на Брюксел, отбелязва френският „ Фигаро “.

В сряда министър председателят Мариано Рахой се срещна с архиепископите на Мадрид Карлос Осоро и на Барселона Хуан Жозе Омела. Няколко дни по-рано кардинал Омела се срещна и с каталанското държавно управление. Кардинал Осоро от своя страна беседва с водача на коренно лявата Подемос, която поддържа настояването за ходатайство в рецесията. Според специалисти обаче Католическата черква няма да се ангажира директно с посредничеството.

Ватиканът не поддържа самоопределянето, с изключение на в случаите на отменяне на колониализма и потисничеството, само че казусът в Каталуня не е подобен. Организирането на ходатайство ще интернационализира спора, споделят специалистите.

Кардиналите обаче могат да улеснят разговора и да открият канал за връзка, защото и двамата имат доверието и на Мадрид, и на Барселона като духовници на папа Франциск.

В обществените мрежи стартира в това време гражданска самодейност за демонстрации в събота през кметствата в Испания с апели представителите на двете спорещи страни „ да стартират да си приказват “.

Политологът Антон Лосада, създател на биографично есе за премиера Рахой, отбелязва, че той не би могъл да договаря в този миг след грешката с полицейското принуждение. Той чака каталунските управляващи да създадат грешката да разгласят самостоятелност. Когато сепаратистите видят, че никой не признава тяхната страна, позициите им ще отслабнат. Рахой пък ще е по-силен и едвам тогава може да обмисли опцията за договаряния.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР