Испанският конституционен съд остави в сила закон, позволяващ на жените

...
Испанският конституционен съд остави в сила закон, позволяващ на жените
Коментари Харесай

Испанският конституционен съд остави закон за аборт през първите 14 дни от бременността

Испанският парламентарен съд остави в действие закон, допускащ на дамите да създадат аборт през първите 14 дни от бременността си, против който десноцентристката Народна партия внесе тъжба, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че през декември имаше промени в Конституционния съд, вследствие на които консервативната секта загуби въздействието си в тази институция.

" Законът за абортите е парламентарен ", написа министърът на равенството Ирене Монтеро в " Туитър ".
Правата на дамите заемат значимо място в политическите диспути в Испания от повече от десетилетие насам и не престават да будят разногласия с приближаването на локалните и парламентарните избори, които ще се състоят по-късно тази година. Откакто законът за абортите беше признат през 2010 година, имаше един несполучлив опит за неговото анулиране през 2014 година от държавното управление на тогавашния министър председател Мариано Рахой.

Миналата година, свързани с абортите, като отстрани условието за родителско единодушие за девойките на 16 и 17 години, които желаят да пресечен бременността си. Освен това Испания стана първата страна в Европа, предлагаща заплатен от страната отпуск на дамите, които имат мъчителен цикъл.

Крайнодясната партия " Вокс ", която е съдружен сътрудник в районното държавно управление на Кастилия и Леон, предложи дамите, искащи да създадат аборт, да видят първо виталните индикатори на плода. Това включва слушане на сърцетуптенето и проявление на изображения от четириизмерно ехографско проучване.

Предложението провокира огромни разногласия, като централното държавно управление предизвести, че ще се намеси, в случай че самостоятелната област ограничи правата на дамите.

Премиерът на Кастилия и Леон Алфонсо Фернандес Мануеко от Народната партия тогава съобщи, че няма да има промени в протокола за аборт и че локалното държавно управление единствено усъвършенства ресурсите, които са разполагаем за здравните експерти и за дамите.

Абортите в Испания са декриминализирани за първи път през 1985 година в случаи на малоформации на плода, изнасилвания или заплаха за здравето на родилките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР