Испанският износ на цветя и растения през март е спаднал

...
Испанският износ на цветя и растения през март е спаднал
Коментари Харесай

Драстичен спад в износа на цветя бележи Испания. Секторът иска спешни мерки

Испанският експорт на цветя и растения през март е понижен с 23% в съпоставяне със същия месец на миналата година, до 46,7 милиона евро, потвърждавайки срутва на пазара заради пандемията от ковид, оповестява Fepex - испанската федерация на асоциации на производители и експортьори на плодове, зеленчуци, цветя и живи растения. 

Основният продукт за експорт - декоративните растения, е понижен с 34% и е бил 40,5 милиона евро, а при букетите от отрязани цветя понижението е с 14% или общо 4,6 милиона евро, сочат данни на отдела за митнически и специфични налози, осведоми eleconomista.es.

Резки спадове са следени и при други артикули. Износът на стайни растения е намалял с 45% през март 2020 година по отношение на същия месец на миналата година. В сегмента на отрязаните цветя продажбите на розата внезапно са паднали - с 44%.

Секторът напомни, че производството на цветя и растения е претърпяло „ трагичен спад “ в общото ползване на национално и интернационално равнище през месеците март, април и май, което предизвиква заличаване на производството и заетостта във ферми в регионите на Галисия, Каталуния, Валенсия, Мурсия, Андалусия и Канарските острови. Натрупаните загуби досега се правят оценка на повече от 440 милиона евро. Ето за какво секторът изиска да се одобрят национални ограничения за справяне с рецесията за отбягване на банкрути.

Fepex изиска утвърждение на бюджетна помощ, задоволителна за компенсиране на унищожените цветя и декоративни растения, приспособена към действителните потребности на бранша. Целта е да се компенсират загубите на производителите. Секторът също по този начин изиска цветята и растенията да се класифицират като първокласни нехранителни артикули, както и помощи за акция за поощряване на потреблението в Испания.

Източник: eleconomista.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР