Испанският диктатор генерал Франсиско Франко ще бъде ексхумиран. Това реши

...
Испанският диктатор генерал Франсиско Франко ще бъде ексхумиран. Това реши
Коментари Харесай

Испанските социалисти изравят диктатора Франко от гроба му

Испанският деспот военачалник Франсиско Франко ще бъде ексхумиран. Това реши държавното управление в Мадрид на днешното си съвещание, предава Канал 3. Идеята е останките на Франко да бъдат преместени, а мавзолейният комплекс, където те лежат, да бъде преустроен.

Още с встъпването си в служба през юни министър председателят социалист Педро Санчес си сложи като съществена задача да изрови тялото на диктатора и да унищожи мавзолея му, защото е недопустимо да се уважава паметта на генерала.
" Като една открита европейска демократична страна Испания не може да си разреши знаци, които да разделят испанците. Подобен пантеон би бил недопустим в другите европейски страни, които също са имали диктатори, като Германия и Италия ", разгласи преди време Санчес.
А за взетото през днешния ден решение приказва вицепремиерът Кармен Калво.
" Да имаме гробница на Франко демонстрира липса на почитание към жертвите, които също са заровени там. Не можем да губим време по този въпрос. Не и това държавно управление. Демокрацията е несъвместима с гробница в памет на Франко”, разгласи Калво.
Тя разясни, че ще бъде публикуван специфичен декрет, с който ексхумацията да бъде осъществена в незабавен порядък. Решението обаче преди този момент би трябвало да бъде утвърдено и от Народното събрание.
Планът на социалистите е да трансфорат мавзолейния комплекс " Долината на падналите " в място за " помиряване и възпоменание за всички испанци ".
Какво ще стане с заровеното преди 43 години тяло на Франко към този момент не е ясно. Неговите близки ще имат опция да го погребат, където изискат, в случай че ли не, държавното управление ще откри " почтено и почтително място ", на което да бъдат положени останките.
Още не е ясно и по кое време тъкмо ще бъде изровено тялото на Франко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР