Испанският автономен регион Мадрид отива на предсрочни избори, предадоха AFP

...
Испанският автономен регион Мадрид отива на предсрочни избори, предадоха AFP
Коментари Харесай

Мадрид отива на предсрочни избори след разрив в коалицията

Испанският самостоятелен район Мадрид отива на предварителни избори , предадоха AFP и EFE. Те са планувани за 4 май. До тях се стигна, откакто районният министър председател Изабел Диас Аюсо разгласи в сряда, че подава оставка след раздор в ръководещата коалиция.

" Избирателите в столичния район ще би трябвало да избират сред социализма и свободата ", сподели тя пред кореспонденти в централата на районното държавно управление. Бях принудена да взема това решение за положителното на Мадрид и Испания, макар моето предпочитание да завърша мандата. "

Дясната коалиция в испанската столица (състояща се от демократичната партия Ciudadanos ( " Гражданите " ) и консервативната Partido Popular (Народната партия) се разпуска, две години от началото на мандата.

Аюсо заема поста от 2019 година и е от Народната партия. Тя е известна като съпротива на националното държавно управление на премиера Педро Санчес във връзка с строгите ограничения против разпространяването на ковид.
 Мадрид облекчава ограниченията макар заболеваемостта от ковид
Мадрид облекчава ограниченията макар заболеваемостта от ковид

Пациентите с ковид към момента заемат 48% от интензивните отделения в района

Разривът в районното ръководство беше провокирано от събития в югоизточна Испания. В област Мурсия, " Гражданите " отдръпнаха поддръжката си за Народната партия в районното държавно управление и оповестиха изненадваща коалиция със Социалистическата партия. След това " Гражданите " желаеха избор на съмнение на държавното управление , който, в случай че бъде сполучлив, ще даде на партията районното председателство.

17-те самостоятелни райони в Испания се ръководят от районни държавни управления, настрана от националната изпълнителна власт на страната.

Политическите анализатори настояват, че социалистите влизат в коалиция с " Гражданите ", с цел да смъкват Народната партия от власт в районите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР