Испанските власти продължават с усилията да спрат референдума за независимост

...
Испанските власти продължават с усилията да спрат референдума за независимост
Коментари Харесай

Испанските власти конфискувафа над 1 млн. листовки за референдума в Каталуния

Испанските управляващи не престават с напъните да спрат референдума за самостоятелност на Каталуния, конфискувайки пропагандни материали, а основният прокурор не изключи опцията политическият водач на района да бъде задържан, съобщи Ройтерс.

Правителството на североизточната испанска област има намерение да създаде на 1 октомври референдум, на който гласоподавателите ще се произнесат дали поддържат отделянето от Испания. Правителството в Мадрид смята вота за противозаконен.

При акция в склад в региона на Барселона през вчерашния ден полицията е конфискувала към 1,3 милиона листовки и други предизборни материали, издадени от каталунските управляващи.

Това е най-голямата от поредност сходни акции, уточни министерството на вътрешните работи в изказване.

По-рано испанската прокуратура, която подреди на полицията да проверява всеки опит за подкрепяне организирането на референдума, съобщи, че служители, участващи в каквато и да било подготовка за него, може да бъдат упрекнати в гражданско непокорство и в корист със служебно състояние и държавни средства.

Въпреки това над 700 каталунски кметове се събраха в събота в Барселона, с цел да потвърдят поддръжката си за вота.

Запитан дали, в случай че подготовката продължи, е допустимо районният министър председател Карлес Пучдемон да бъде задържан, основният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса съобщи, че "може да го обмислим, защото първостепенната цел е да спрем референдума ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР