Испанските власти отмениха днес изискването за носене на маски на

...
Испанските власти отмениха днес изискването за носене на маски на
Коментари Харесай

Испания премахва маските на открито

Испанските управляващи анулираха през днешния ден условието за носене на маски навън, откакто заразяванията с ковид не престават да понижават, предадоха ДПА и Ройтерс.

Промяната на разпоредбите важи също по този начин за учениците, които към този момент не би трябвало да носят маски, когато са на открито в меджучасията.

Заболеваемостта, измервана за 14-дневен интервал, се намали на половина за три седмици. Вчера тя спадна до 1692 случая, откакто на 17 януари беше записано върхово равнище от 3397 заразявания на 100 000 души.

Въпреки премахването на условието обаче някои хора в Испания продължиха да носят маски навън.

Маските не престават да са наложителни в закритите пространства и публичния превоз.

Почти всички райони в страната отстраниха условието за проявление на коронавирус паспорт за влизане в питейни заведения и нощни клубове.

Майорка и прилежащите острови анулираха разпоредбите, според които хората трябваше да са имунизирани, преболедували или да имат негативен тест за ковид, с цел да посещават заведения за хранене, кафенетата, питейни заведения и фитнес зали.

Десетки белгийски учени подписаха намерено писмо до управляващите, в което приканват за отпадане на противоепидемичните ограничения. Призивът им бе поместен във водещи медии в навечерието на утрешното съвещание, на което се чакат първите плахи стъпки в такава посока.

Според учените - лекари, вирусолози, представители на академичната общественост, отслабването на вируса на коронавирус слага под подозрение потребността от ограничавания на публичния живот. Те означават, че всички епидемиологични индикатори в страната се усъвършенстват и упорстват съответните решения за отпадане на рестриктивните мерки да се вземат по-скоро.

Някои от ограниченията към този момент са необясними - за какво да вземем за пример 25-годишен здрав юноша да не може да тренира групов спорт, откакто не е имунизиран с препарат, некадърен да забави разпространяването на вируса, питат учените. По техните думи рестриктивните мерки се трансформират в табиет, от който политиците и част от обществото мъчно ще се откажат бързо. Отправен е апел за политическа храброст, каквато бе проявена през 2020 година с решението за прекъсване на публичния живот при започване на пандемията.

Краят на рецесията през днешния ден не зависи от здравната конюнктура, а от политическо решение, пишат създателите на писмото. Те се притесняват, че безкрайното продължение на контрола над обществото със здравен предлог ще нагнети напрежение и ще докара до увеличение на недоволните, а от това може да се възползват екстремистките придвижвания.

В последните месеци в Белгия се състояха няколко многохилядни митинга против противоепидемичните ограничения, в това число с претенции за оставка на държавното управление. Утре управляващите се чака да смекчат част от рестриктивните мерки, само че към този момент ще се резервира приложението на документите за коронавирус, които провокират най-силни възражения.

Пандемията има опустошително влияние върху психологичното здраве на младежите в Америка, съобщи в това време при чуване в Сената основният хирург на Съединените щати и началник на публичното опазване на здравето доктор Вивек Мърти. Той изясни че главен проблем е достъпът до профилирани грижи.

По думите му основен проблем е достъпът до грижи и нуждата от разнообразни типове стратегии, било то учебни или публични.

" Дълбоко съм угрижен като родител и като доктор, че трудностите, пред които е изправено това потомство младежи, са невиждани и неповторимо сложни ", споделя доктор Мърти.

Необичайната обстановка с пандемията, въздействието на технологиите и обществените медии са фактори, които имат мощно и обезпокоително влияние върху психологичното положение на подрастващите.

Информация на Центровете за надзор и предварителна защита на заболяванията от предходната година демонстрира, че опитите за самоубийство измежду девойките са се нараснали с повече от 50% при започване на пандемията в съпоставяне със същия интервал на 2019 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР